Cynthia Lummis, een Amerikaanse Senator bekend om haar steun voor Bitcoin, voelt zich op haar gemak bij het idee om Bitcoin toe te voegen aan pensioenfondsen. Op dit moment behoort Lummis tot een selecte groep politici die optimistisch zijn over Bitcoin.
Bitcoin’s Uniekheid
In een interview met het nieuwsplatform Semafor op 12 december, deelde Lummis haar standpunt dat de “crypto-winter” haar vertrouwen in Bitcoin niet heeft geschokt. “Ik ben ervan overtuigd dat het veilig is voor mensen om Bitcoin op te nemen in hun pensioenplannen, omdat Bitcoin zich onderscheidt van andere cryptocurrencies”, aldus Lummis. De Senator gelooft vooral in Bitcoin vanwege de beperkte voorraad van 21 miljoen eenheden.
“Ik verwacht dat de waarde van Bitcoin zal toenemen vanwege het feit dat er slechts 21 miljoen munten beschikbaar zijn. Dit is mijn persoonlijke overtuiging gebaseerd op schaarste. Wat betreft andere cryptocurrencies, dat moeten we nog afwachten”, voegde Lummis eraan toe. Het is opmerkelijk dat ze in juni 2021 nog andere munten als optie voor pensioenplannen noemde. Nu lijkt ze volledig overgestapt te zijn naar Bitcoin en heeft ze geen interesse meer in altcoins.
Tegenstand en Debat
Lummis wordt geconfronteerd met tegenstanders in het Capitool, waaronder senatoren zoals Elizabeth Warren, Tina Smith en Richard Durbin. Deze tegenstanders gebruiken de huidige marktturbulentie als argument tegen het opnemen van Bitcoin in pensioenfondsen, zoals aangeboden door Fidelity. In een brief aan Fidelity CEO Abigail Johnson op 21 november noemen de senatoren het FTX-debacle als een reden om Bitcoin uit pensioenfondsen te weren.
“Flinke prijsschommelingen horen bij financiële producten en zijn normaal op de markt. Het getuigt van kortzichtigheid om te denken dat een tijdelijke terugval in de industrie betekent dat er geen langetermijngroei mogelijk is”, aldus Jonah Allon, vertegenwoordiger van Fidelity. Warren, Smith en Durbin zijn niet de enigen in de Amerikaanse politiek die sceptisch zijn; senator Jon Tester heeft eerder deze week zelfs gezegd “geen enkele reden te zien” waarom cryptocurrency überhaupt zou moeten bestaan.