Cryptobedrijf Anchorage bekomt een banklicentie voor alle Amerikaanse staten

Cryptobedrijf Anchorage heeft een licentie gekregen van de Amerikaanse toezichthouder de Office of the Comptroller of the Currency (OCC) om in de Verenigde Staten als een bank te kunnen opereren. Anchorage wordt het eerste federaal goedgekeurde digitale activabank met bankvergunning in de VS.

Het is een belangrijke mijlpaal voor de verdere adoptie van digitale activa in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft vorig jaar in november een nationaal handvest van de OCC aangevraagd. Anchorage zal zich herstructureren als een onafhankelijke nationale bank, de National Union Anchorage Bank.

Een Bitcoin Bank

Anchorage sluit zich aan bij Avanti en Kraken om aan te tonen dat het bedrijf in staat is om zijn opdrachten uit te voeren. Kraken en Avanti kregen vorig jaar al een bank licentie die alleen geldt voor de federale staat van Wynoming, om als een digitale bank te opereren. Bitpay en Paxos hebben beiden ook een federale charters aangevraagd bij de OCC kort na de aanvraag van Anchorage.

Anchorage valt nu onder het federale banksysteem en is ervan overtuigd dat deze vergunning verschillende klanten en nationale banken zal aantrekken om Anchorage te gebruiken om cryptovaluta als Bitcoin (BTC) voor hen cliënten op te laten slaan.

Het is een belangrijke stap op weg naar de modernisering van ons financiële dienstverleningssysteem. Aldus Diogo Mónica, medeoprichter van Anchorage.

De Anchorage Trust Company gevestigd in South Dakota werd in 2017 opgericht door Nathan McCauley en Diogo Mónica (voormalige werknemers van betalingsbedrijf Square). Het bedrijf biedt custody services- en handelsdiensten aan die Bitcoin voor institutionele beleggers in beheer neemt. Zo hoeven klanten zelf geen risico’s te lopen met private keys en de opslag van dit data. Het bedrijf beheerst naar verluidt ongeveer honderd miljard dollar aan transacties per jaar.

Gekwalificeerde bewaarder

De Office of the Comptroller of the Currency (OCC) is een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën die toezicht houdt op de uitvoering van financiële wetten met betrekking tot nationale banken.

De OCC heeft een certificaat van een nationale trustbank toegekend aan Anchorage na een grondige beoordeling van het bedrijf en zijn huidige activiteiten. Als voorwaarde voor goedkeuring sloot het bedrijf een operationele overeenkomst die onder meer de kapitaal- en liquiditeitsvereisten en de verwachtingen van het OCC op het gebied van risico management delen.

Het cryptobedrijf kreeg een stempel als  ‘Qualified Custodian’ (gekwalificeerde bewaarder) volgens de vereisten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Vanaf nu kan de Anchorage Digital Bank National Association custody-oplossingen bieden voor elke financiële instelling.

Fiatgeld zal uiteindelijk tot het verleden behoren. Zei Brian Brooks de directeur van de OCC. Brooks is een crypto voorstander die onlangs nog zei dat “de Amerikaanse wetgevers crypto niet gaan verbieden”. Hij keurde ook goed dat nationale banken in de Verenigde Staten openbare blockchains en stablecoins mogen gebruiken voor her verwerken van financiële transacties.

Anchorage heeft plannen om in de nabije toekomst zich meer op de Decentralized Finance (DeFi) markt te focussen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.