Angst & Gier Index: ‘Gierigheid maakt een comeback’

Het sentiment op de markt verbetert gestaag. Dit is begrijpelijk als je kijkt naar het begin van 2023. Bitcoin heeft sinds het begin van het nieuwe jaar een indrukwekkende stijging van meer dan 60 procent doorgemaakt. Samen met het sentiment is ook de Fear and Greed Index gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar.

Gierigheid maakt een comeback

Met de huidige score van 66 voor de Fear and Greed Index keert de gierigheid weer terug. Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van de Fear and Greed Index. Deze index probeert de emoties en het sentiment op de markt een score te geven om te bepalen wat er momenteel speelt. Meestal bereikt de markt een dieptepunt wanneer de score extreem laag is, en vice versa.

Hoewel de huidige score van de index nog niet extreem hoog is, zijn we wel aan het stijgen. Als de index boven de 80-85 komt, dan kunnen we waarschijnlijk zeggen dat de Bitcoin-koers zich dicht bij een hoogtepunt bevindt.

Dit was in het verleden in ieder geval zo. Natuurlijk is het riskant om je volledige strategie te baseren op zaken als de Fear and Greed Index. Zie het meer als een hulpmiddel om te bepalen welke richting de markt opgaat. Het sentiment wordt nu weer duidelijk positiever, wat bevestigt dat Bitcoin de goede kant op gaat.

Score boven de 60

De laatste keer dat Bitcoin een score boven de 66 had, was enkele dagen na de recordhoogte van $69.000 op 10 november 2021. Het is dus al een hele tijd geleden sinds er voor het laatst een positief sentiment rondom Bitcoin hing. Sinds die recordhoogte van november 2021 zijn we herhaaldelijk gedaald.

Voor het eerst in lange tijd zien we het sentiment op de markt weer naar een interessanter niveau stijgen. Zou dit het begin kunnen zijn van een nieuwe bullmarkt? Dat hangt waarschijnlijk af van hoe de macro-economische situatie zich verder ontwikkelt.

Als de banken daadwerkelijk in grote problemen komen en de geldpersen weer moeten draaien, dan is er zeker een kans dat Bitcoin blijft stijgen. Voor nu kunnen we echter al redelijk tevreden zijn met deze opleving in 2023.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.