Arnhem Bitcoinstad experimenteert met het Lightning Network

Huiskamercafé Stella by Starlight heeft een primeur in Arnhem Bitcoinstad: vanavond (vrijdag 22 februari 2019) is het namelijk mogelijk om via het Lightning Network een drankje af te rekenen. Daarnaast blijven on-chain een mogelijkheid om te betalen. Achter de schermen is BitKassa (het bedrijf achter het initiatief Arnhem Bitcoinstad) al enige tijd bezig met Lightning Network. BitKassa geeft aan dat het voorlopig om een experiment gaat; alleen vanavond is het dus mogelijk om via het Lightning Network te betalen.

Arnhem Bitcoinstad is ontstaan doordat drie Bitcoin-enthousiastelingen in hun eigen woonplaats hun drankjes met bitcoins willen afrekenen. Zij gingen op pad om ondernemers te enthousiasmeren om de digitale valuta te accepteren. Bij de feestelijke opening van Arnhem Bitcoinstad op 28 mei 2014 deden er vijftien ondernemers mee. Sindsdien zijn steeds meer ondernemers aangehaakt en kun je steeds meer met bitcoins afrekenen in Arnhem.

De meetup van vanavond is gratis bij te wonen en iedereen is welkom: aanmelden kan hier.

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network (ook wel ‘LN’ genoemd) is als concept in 2015 ontworpen door Joseph Poon en Thaddeus Dryja. Het belangrijkste idee achter dit project is om een betalingsprotocol te ontwikkelen dat kan worden gebruikt als een off-chain oplossing voor het schaalbaarheid probleem waarmee de Bitcoin wordt geconfronteerd op de blockchain, maar het concept kan ook worden toegepast op andere cryptomunten.

De introductie van het Lightning Network werd in het leven geroepen door de beperkingen die niet alleen door Bitcoin, maar ook door vele andere cryptocurrencies werden ondervonden. Op dit moment kan de Bitcoin-blockchain maar 2 tot 7 transacties per seconde (TPS) verwerken. Naarmate het cryptocurrency-ecosysteem groeit en meer mensen gebruik maken van het netwerk, zal het aantal transacties dat via de blockchain loopt waarschijnlijk toenemen. Naarmate het netwerk meer en meer overbelast raakt, worden de prestaties in gevaar gebracht, wat de bruikbaarheid van Bitcoin als wereldwijde digitale valuta aanzienlijk vermindert. Voor deze situatie is het LN ontwikkeld om de netwerkverkeer van de Bitcoin-blockchain te verlichten.

Meer leren of het LN? Of wil je het discussiëren met andere geïnterfereerde? Bekijk dan eens de Telegramgroep: https://t.me/lightningnl

Geef een reactie