Arthur Hayes: ‘JPMorgan’s overname van FRC resulteert in nationalisatie van het bankwezen’

Volgens Arthur Hayes, voormalig CEO en oprichter van BitMEX, betekent de acquisitie van First Republic Bank door JPMorgan in feite dat de Amerikaanse overheid het bankwezen aan het nationaliseren is.

Een uitgebreider essay volgt binnenkort over mijn standpunt. Deze deal tussen $JPM en $FRC betekent dat de Amerikaanse toezichthouders hebben besloten om het bankwezen te nationaliseren. pic.twitter.com/BNfzSweoQS— Arthur Hayes (@CryptoHayes) 1 mei 2023

Wat is er aan de hand?

Arthur Hayes is van mening dat de acht banken die door de overheid worden beschouwd als “te groot om te falen” effectief genationaliseerd zijn. “Ze worden beschermd tegen falen, ongeacht de keuzes die ze maken. Het socialiseren van verliezen en privatiseren van winsten is een belangrijk vraagstuk,” begint Hayes zijn betoog.

“Hoewel, als de grote ‘te groot om te falen’-banken worden opgeroepen om hun minder succesvolle tegenhangers te redden die lijden onder de moeilijke marktomstandigheden, ontvangen aandeelhouders niets, maar vinden de klanten van deze banken een veilige haven in een beschermde ‘te groot om te falen’-bank,” voegt Hayes eraan toe.

Vanwege de problemen rondom het schuldplafond voorspelt Hayes dat er in de nabije toekomst mogelijk meer banken zullen omvallen. Dit komt doordat de Amerikaanse overheid beperkte middelen heeft om banken te redden.

In dit opzicht is het waarschijnlijk dat bepaalde ‘te groot om te falen’-banken opnieuw de kans zullen krijgen om op goedkope wijze kleinere banken over te nemen, vergelijkbaar met de overname van First Republic Bank door JPMorgan.

Risico voor Bitcoin?

In wezen vormt de groeiende dominantie van grote Amerikaanse banken een bedreiging voor Bitcoin binnen het land. Naarmate het aantal kleinere banken afneemt, wordt het voor de Amerikaanse overheid eenvoudiger om de toegang tot Bitcoin volledig af te sluiten.

Met slechts acht banken kunnen ze deze banken eenvoudig verbieden om zaken te doen met Bitcoin, en dat zou het einde betekenen. Een verbod is niet eens noodzakelijk; ze kunnen intern regelen dat Bitcoin-bedrijven geen transacties meer kunnen uitvoeren.

Hoewel de kans op zo’n scenario relatief klein is, wordt het desondanks steeds waarschijnlijker naarmate het aantal banken waar Bitcoin-bedrijven zaken mee kunnen doen, afneemt. Het is jammer om te zien hoe de bankencrisis zich op deze manier ontwikkelt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.