Bank of England overweegt te stoppen met verhogen van rentetarieven

De Bank of England (BoE) staat voor een beslissing volgende week over het beëindigen of voortzetten van het verhogen van de rentetarieven. Als ze kiezen voor een renteverhoging, zal dit hoogstwaarschijnlijk de laatste zijn, vooral gezien de problemen bij Amerikaanse banken en het Zwitserse Credit Suisse.

In februari gaf de BoE al aan dat ze bijna een pauze wilden inlassen, maar het wordt verwacht dat ze toch nog een laatste stijging van 0,25 procent zullen doorvoeren volgende week. Dit zou de Britse rente brengen naar 4,25 procent.

Toenemende onzekerheid

Hoewel de meerderheid van de economen voorspelt dat de Bank of England volgende week nog een renteverhoging van 0,25 procent zal aankondigen, zijn de marktverwachtingen minder zeker. Op dit moment schatten investeerders de kans op 50 procent dat de huidige rente van 4,00 procent behouden blijft. Dit zou betekenen dat de Bank of England een van de eerste centrale banken is die afremt.

Een week geleden was de kans op een pauze volgens de markt slechts 10 procent. Hieruit blijkt dat de aanhoudende bankencrisis in de Verenigde Staten wel degelijk invloed heeft op het bredere plaatje.

In december 2021 werd de BoE overigens ‘s werelds eerste grote centrale bank die begon met het verhogen van de rente. Als ze volgende week besluiten te stoppen, zouden ze na Canada de tweede centrale bank ter wereld zijn die pauzeert. Alleen de Federal Reserve zou hen op woensdag nog kunnen inhalen, maar die kans lijkt momenteel klein.

Aanhoudende inflatie

Het probleem voor de Britse centrale bank is dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk nog steeds buitengewoon hoog is. De consumentenprijsindex bedraagt 10,1 procent, terwijl de kerninflatie op 5,8 procent ligt. Beide cijfers liggen ver verwijderd van het streefdoel van 2,0 procent.

Daarom zou het een opmerkelijke beslissing zijn om de renteverhogingen tijdelijk te onderbreken. Het is echter mogelijk dat de centrale bankiers van het Verenigd Koninkrijk geschrokken zijn van de problemen bij Amerikaanse banken en de situatie eerst willen observeren.

Voor Bitcoin lijkt dit in ieder geval een gunstige situatie te zijn, aangezien de digitale valuta sinds de problemen bij banken als een raket omhoog is geschoten. Als alle centrale banken daadwerkelijk terughoudender worden, kan 2023 een succesvol jaar worden voor de wereld van cryptovaluta.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.