Bankaandelen stijgen na interventie bij Credit Suisse

Op maandag zijn de aandelen van Amerikaanse banken licht gestegen nadat de acties om Credit Suisse te redden enige opluchting brachten binnen de sector. Met de succesvolle redding van Credit Suisse is er in ieder geval één zorg minder. UBS Group heeft 3,2 miljard dollar betaald voor de overname van de bank die al 167 jaar in de financiële industrie actief was.

Van 90 miljard naar 3,2 miljard dollar

De prijs die UBS Group heeft betaald voor Credit Suisse is opmerkelijk, gezien de bank ooit een waarde had van 90 miljard dollar. Blijkbaar beschouwt de markt de overname door UBS als een positieve stap, aangezien de aandelen van die bank met 2 procent zijn gestegen.

Deze stijging van 2 procent volgt op een eerdere daling van 16 procent, vanwege twijfels over de langetermijnvoordelen van de deal en de vooruitzichten voor Zwitserland. Het land had een uitstekende reputatie op het gebied van bankieren, maar het is onduidelijk wat daarvan zal overblijven.

Europese bankaandelen vertoonden een kleine stijging, terwijl Amerikaanse banken Citigroup en JPMorgan Chase met respectievelijk 2,7 en 2,6 procent omhoog gingen. Het lijkt erop dat we eindelijk positief nieuws kunnen melden over de situatie bij de banken.

Meer positief dan negatief nieuws

Art Hogan, een belangrijke marktstrateeg bij B. Riley Wealth, merkt ook op dat er positieve ontwikkelingen zijn. “Er is momenteel meer positief dan negatief nieuws in de bankensector,” zegt Hogan. “Ten eerste vermindert de overname van Credit Suisse door UBS veel van de stress binnen het wereldwijde banksysteem,” voegt de strateeg eraan toe.

Hoewel vergelijkingen met 2008 snel worden gemaakt, zijn de meeste experts terughoudend. Volgens hen zijn banken momenteel veel beter voorbereid op uitdagingen.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de kapitaalvereisten aanzienlijk aangescherpt en zijn banken verplicht een veiliger beleid te voeren. De kans op een herhaling van de situatie in 2008 lijkt daarom klein. Desalniettemin blijft de huidige situatie spannend en wordt uitgekeken naar woensdag, wanneer Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell zijn standpunt zal uiten.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.