Bankencrisis? Waarom Bitcoin is gecreëerd

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat er in de Verenigde Staten een opkomende bankencrisis gaande is. De problemen begonnen met de liquidatie van Silvergate Bank, een bank in de wereld van cryptocurrencies, en hebben geleid tot het faillissement van Silicon Valley Bank, de zeventiende grootste bank in Amerika. Ze lijken allemaal te bezwijken onder de druk van renteverhogingen door de Federal Reserve, wat de liquiditeit uit het financiële systeem trekt.

Hoewel de Bitcoin koers tot nu toe niet veel heeft geprofiteerd van deze situatie, is het belangrijk om te onthouden dat dit uiteindelijk de reden is waarom Satoshi Nakamoto Bitcoin in 2009 heeft gelanceerd. Bitcoin is ontstaan uit de wereldwijde financiële crisis van 2008, zoals blijkt uit de boodschap van Nakamoto in het eerste blok van de Bitcoin blockchain.

Op 3 januari 2009 heeft Satoshi Nakamoto het Genesis Block van Bitcoin gemined. In de code van dit blok liet Satoshi een bericht achter: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks.” Dit verwees naar een krantenkop die sprak over het redden van banken door de overheid met belastinggeld, ten koste van de bevolking.

We staan mogelijk opnieuw voor een bankencrisis, waarbij overheden en centrale banken moeten ingrijpen om ernstigere problemen te voorkomen. Het is belangrijk te realiseren dat geld dat op de bank staat officieel niet langer van jou is. Als een bank failliet gaat, verlies je toegang tot dat geld, zoals nu gebeurt met klanten van Silicon Valley Bank. Naast inflatie is dit ook een cruciaal argument ten gunste van Bitcoin in vergelijking met traditionele financiële instellingen.

Als je jouw Bitcoin bewaart in een eigen wallet, blijft het veilig, zelfs als het hele financiële systeem instort. Hoewel de komende tijd uitdagend kan zijn, kan dit juist een moment zijn waarop mensen de waarde van een gedecentraliseerde valuta zoals Bitcoin zullen inzien.

De toekomst is onzeker, maar acties zullen volgen in de komende dagen tot weken. Mogelijk moeten Amerikaanse autoriteiten ingrijpen om te voorkomen dat de problemen van Silicon Valley Bank overslaan naar het hele financiële systeem. Steunpakketten en noodmaatregelen kunnen nodig zijn om de banken overeind te houden.

De koersen van verschillende Amerikaanse banken laten zien dat het vertrouwen in de financiële sector momenteel zoek is. Dit kan leiden tot een bankrun en mogelijk zelfs een ernstige recessie. De directe impact op de Bitcoin koers is moeilijk te voorspellen, maar op de lange termijn kan het positieve effecten hebben.

Mensen realiseren zich nu opnieuw waarom Satoshi Nakamoto Bitcoin heeft gecreëerd. Dit zou kunnen leiden tot een verlaging van de rente en het opnieuw opstarten van geldprinters. Dit is nadelig voor de Amerikaanse dollar en andere fiatvaluta, maar gunstig voor assets zoals Bitcoin, die beperkt in hoeveelheid zijn.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.