Beëindigt de Federal Reserve haar strijd tegen oplopende inflatie?

Op zondagavond maakte de Amerikaanse overheid, inclusief de Federal Reserve, bekend dat zij volledige garantie bieden voor de tegoeden bij Silicon Valley Bank. Hiermee zijn alle investeerders beschermd en neemt de overheid een verrassende actie die verder gaat dan wat de meesten hadden verwacht. Macro-econoom Mohamed A. El-Erian suggereert op Twitter dat dit mogelijk betekent dat de Federal Reserve haar gevecht tegen inflatie staakt.

Met de onverwacht uitgebreide bailout gerelateerd aan #SVB, zien de markten dit als meer dan alleen bescherming van deposito’s en kleine #tech. De onmiddellijke beweging in 2-jaars obligaties duidt erop dat door dit als een systeembedreiging te behandelen, de #Fed ook mogelijk haar strijd tegen #inflatie zal verminderen. pic.twitter.com/pwwNgRCtdz— Mohamed A. El-Erian (@elerianm) 13 maart 2023

Geen verdere renteverhogingen?

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente verhoogd van bijna nul in maart 2022 naar de huidige 4,50 tot 4,75 procent om de aanzienlijke inflatie aan te pakken. Hoewel deze strijd nog niet gewonnen is, aangezien de inflatie nog altijd aanzienlijk boven het streefpercentage van 2,0 procent ligt.

Na de aankondiging van de volledige garantie voor tegoeden bij Silicon Valley Bank steeg de koers van Bitcoin, maar daalden ook de rentetarieven op Amerikaanse staatsobligaties.

Dit signaleert eigenlijk dat de markt gelooft dat de Federal Reserve, door het omvallen van Silicon Valley Bank als een systeemrisico te beschouwen, zich mogelijk ook terugtrekt uit de strijd tegen inflatie. Dit zou het einde betekenen van de cyclus van renteverhogingen.

Impact op Bitcoin?

In essentie toont het financiële systeem hiermee aan dat het bereid is een onbeperkte hoeveelheid Amerikaanse dollars bij te drukken om stabiliteit te handhaven. Dit is op de lange termijn gunstig voor risico-assets met een mate van schaarste. Op korte termijn moeten we echter hopen dat er geen andere problemen opduiken.

Uiteindelijk hebben we nog steeds te maken met een enigszins verhoogde inflatie en het is afwachten of er andere partijen of industrieën zijn die mogelijk te lijden krijgen onder de hogere rentetarieven. In eerste instantie reageren Bitcoin en de rest van de crypto-markt in ieder geval positief op de beslissing van de Amerikaanse overheid om in te grijpen.

We bevinden ons nu in een bijzonder interessante periode, aangezien de inflatie nog altijd aanzienlijk is, maar het financiële systeem begint te kraken onder de gevolgen van de renteverhogingen door de Federal Reserve. De komende weken zullen cruciaal zijn voor de verdere ontwikkelingen in 2023.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.