Belangrijke Gegevens voor Bitcoin en Cryptocurrency Deze Week

Na de recente activiteit op de crypto-markten, met inbegrip van belangrijke verklaringen van de Federal Reserve (Fed), zal de komende week aanzienlijk rustiger zijn. Desalniettemin moeten investeerders in cryptocurrency rekening houden met enkele economische en financiële gegevens die gedurende deze handelsweek naar voren zullen komen. Dit is vooral van belang omdat de prijs van Bitcoin nog steeds sterk gecorreleerd is met de Amerikaanse aandelenmarkt, waardoor deze nieuwsberichten invloed kunnen hebben op de koers.

Afgelopen weekend zakte de Bitcoin-prijs kort naar $22.775, het laagste punt in twaalf dagen. Ondanks deze daling wist de koers zich te herstellen en sloot de week boven de $23.300 af. Het is nog niet duidelijk of de opwaartse trend die sinds januari gaande is, zal aanhouden of dat er een meer uitgesproken correctie zal plaatsvinden. De komende week zal hierover meer duidelijkheid verschaffen.

Terwijl er deze week verschillende economische gegevens worden vrijgegeven, dienen Bitcoin-investeerders vooral aandacht te besteden aan bepaalde aankondigingen die mogelijk invloed hebben op de prijs. Met name de publicatie van het Consumentenvertrouwen op dinsdag en de Inkoopmanagersindex (PMI) op woensdag en vrijdag zijn van belang.

Geplande Economische Publicaties voor de Week van 27 februari 2023 pic.twitter.com/598EhpQ714— *Walter Bloomberg (@DeItaone) 25 februari 2023

Het Vertrouwen van Amerikaanse Consumenten

Op dinsdag 28 februari zal om 16:00 uur de Conference Board (CB) de cijfers vrijgeven met betrekking tot het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten voor de maand januari. In januari kwam dit cijfer uit op 107,1, net onder de verwachting van 109. Analisten voorspellen een lichte stijging naar 108,5 voor de maand februari.

Een daling van het consumentenvertrouwen zal naar verwachting leiden tot een ruimer monetair beleid om de uitgaven aan duurzame goederen te stimuleren. Daarentegen zou een stijging in het consumentenvertrouwen waarschijnlijk leiden tot een strenger monetair beleid.

Als gevolg hiervan zou de U.S. Dollar Index (DXY) de opwaartse trend van de voorgaande week kunnen voortzetten, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de prijsontwikkeling op de crypto- en Bitcoin-markten, vergelijkbaar met de afgelopen handelsweek.

Het is echter de vraag of deze hypothese stand zal houden bij een consumentenvertrouwen dat lager uitvalt dan verwacht, aangezien dit ook de kans op een recessie in de VS vergroot. Desondanks zou Bitcoin op de korte termijn kunnen stijgen, aangezien de Fed haar plan om de rente met 50 basispunten te verhogen mogelijk zou kunnen uitstellen.

PMI op Woensdag en Vrijdag

Op woensdag 1 maart zal de Amerikaanse Inkoopmanagersindex (PMI) voor de productiesector worden gepubliceerd. De schatting voor februari was 48,0, terwijl de index in januari op 47,4 uitkwam.

De Amerikaanse Federal Reserve, onder leiding van Jerome Powell, zal de PMI nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de productiesector niet blijvend slecht presteert. Aan de andere kant zou een hogere PMI dan verwacht de agressieve houding van de Fed kunnen versterken en druk kunnen uitoefenen op de prijs van Bitcoin.

Op vrijdag 3 maart zal de Amerikaanse Inkoopmanagersindex (PMI) voor de dienstensector worden vrijgegeven, waar de Federal Reserve de laatste tijd bijzonder veel interesse in heeft getoond. In januari kwam de PMI voor de dienstensector uit op 55,2, ruim boven de verwachting van 50,4.

Voor de maand februari voorspellen experts een lichte daling tot 54,5. Als de index hoger uitvalt dan verwacht, zal de DXY naar verwachting verder stijgen, wat kan leiden tot een daling van Bitcoin. Een lagere waarde dan verwacht zou daarentegen de prijs van Bitcoin kunnen opdrijven.

Dit komt doordat de dienstensector recentelijk losgekoppeld is geraakt van andere sectoren, zoals de productie en vastgoed. Als de PMI voor de dienstensector zou verzwakken, zou dit juist een positieve verrassing zijn, omdat dit de kans op afnemende inflatie in de komende maanden vergroot.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.