Belangrijke indicator voor Bitcoin suggereert dat het dieptepunt nabij is

Met behulp van de blockchain is het mogelijk om gedetailleerd onderzoek te verrichten naar de historische koers van Bitcoin en het gedrag van deelnemers op de markt in kaart te brengen. Vandaag gaan we op zoek naar het punt waarop de koers stabiliseert, met behulp van een indicator genaamd ‘Bitcoin Days Destroyed’. Dit is een on-chain indicator die meet hoeveel dagen dat Bitcoin wordt vastgehouden voordat het wordt verplaatst door middel van een transactie.

Bitcoin Days Destroyed

Voordat we dieper ingaan op de grafiek, is het belangrijk om te begrijpen wat er wordt bedoeld met ‘Bitcoin Days Destroyed’. Stel je voor dat je 10 Bitcoins bezit die elk al 1.000 dagen op adres A in de blockchain staan. In totaal vertegenwoordigen deze 10 Bitcoins dan 10.000 Bitcoin-dagen. Als je vervolgens deze 10 Bitcoins verkoopt en verplaatst van adres A naar adres B, gaan er in totaal 10 keer 1.000 dagen verloren.

In dit geval spreken we van 10.000 Bitcoin Days Destroyed. Het is opmerkelijk dat grote hoeveelheden Bitcoin Days Destroyed vaak optreden wanneer de koers stijgt. Dit duidt simpelweg op langetermijnbeleggers, oftewel ‘slim geld’, die hun oude Bitcoins verkopen aan mensen die op de hype willen inspelen. Aan het einde van een periode van dalende koersen, wanneer Bitcoin een dieptepunt bereikt, zien we juist dat het aantal Bitcoin Days Destroyed sterk afneemt.

Tijdens zo’n periode van dalende koersen verkopen nieuwkomers juist hun Bitcoins aan ervaren houders. Deze ervaren houders houden de Bitcoins vervolgens vast tot de volgende periode van stijgende koersen, om ze dan weer te verkopen aan nieuwe investeerders wanneer de volgende hype begint. Maar laten we nu de grafiek nader bekijken.

Grafiektijd

In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe het aantal Bitcoin Days Destroyed de afgelopen maanden is afgenomen en richting een dieptepunt beweegt. Terwijl er tijdens het hoogtepunt van de bullmarkt meer dan 20 miljoen HODL-dagen werden vernietigd, is dat nu met de huidige dagelijkse hoeveelheid van 5 miljoen dagen niet meer het geval. We bevinden ons momenteel op het niveau waar Bitcoin in voorgaande periodes van dalende koersen een bodem heeft bereikt.

Uiteraard biedt deze on-chain indicator geen garantie voor het bereiken van het dieptepunt, maar het zou vreemd zijn als we ons momenteel niet rond het dieptepunt bevinden. Het is echter niet verstandig om uitsluitend op dergelijke indicatoren te vertrouwen bij handelsbeslissingen, maar ze kunnen zeker ter ondersteuning worden gebruikt. Een combinatie van technische analyse, on-chain analyse en macro-economische analyse kan uiteindelijk helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.