Beursgenoteerde Bitcoin-mijnbouwbedrijven hebben gezamenlijk een schuldenlast van 4 miljard dollar

Het is bekend dat de huidige periode moeilijk is voor de Bitcoin-mijnbouwindustrie. Deze week heeft Core Scientific, de grootste beursgenoteerde speler in de markt, faillissement aangevraagd. Nu blijkt dat beursgenoteerde mijnbouwbedrijven in totaal een schuld van 4 miljard dollar hebben opgebouwd.

Problemen ontstonden in 2021

De problemen voor de industrie begonnen voornamelijk in 2021. Dit was het jaar van de stijgende markt en de tijd waarin velen geloofden dat de Bitcoin-koers onbeperkt zou blijven stijgen. Om concurrentieel te blijven, besloten veel mijnbouwbedrijven om aanzienlijke leningen aan te gaan om gelijke tred te houden met de rest van de markt.

Core Scientific is hierin verreweg de grootste schuldenaar met een schuld van 1,3 miljard dollar. Marathon Digital staat op de tweede plaats met een schuld van 851 miljoen dollar. Het onderscheid tussen Marathon en de anderen is dat hun schulden bestaan uit converteerbare leningen.

Dit betekent dat crediteuren de schulden kunnen omzetten in aandelen van het bedrijf. Dit zou het faillissement van Marathon kunnen voorkomen. De meeste Bitcoin-mijnbouwbedrijven ondergaan echter momenteel een zware herstructurering in de hoop de situatie weer op de rails te krijgen.

Mogelijkheid van een golf van faillissementen?

Normaal gesproken wordt het gevaarlijk voor een bedrijf als de schuld-ten-opzichte-van-vermogen-ratio boven de twee uitkomt. De onderstaande grafiek van de Hashrate Index laat zien dat de schuld-ten-opzichte-van-vermogen-ratio van Bitcoin-mijnbouwbedrijven momenteel volledig uit balans is. Core Scientific heeft bijvoorbeeld een ratio van 26,7 en Greenidge staat op de tweede plaats met 18,0.

Een groot aantal mijnbouwbedrijven heeft momenteel een ongezonde schuld-ten-opzichte-van-vermogen-ratio. Er bestaat dan ook een kans dat we veel faillissementen zullen zien als de Bitcoin-koers niet snel stijgt. Het nadeel voor de mijnbouwbedrijven is dat er momenteel weinig tot geen reden lijkt te zijn voor een stijging van de Bitcoin-koers. De komende maanden kunnen dus zeer uitdagend worden voor de mijnbouwindustrie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.