Bezorgdheid onderhandelaars groeit over beschikbaarheid van Bitcoin en Ethereum

De omstandigheden met betrekking tot de beschikbaarheid van Bitcoin en Ethereum op de markten blijven verslechteren. Op dit moment is de situatie zelfs alarmerender dan drie maanden geleden, wat leidt tot ongerustheid onder handelaren over schommelingen in de waarde van de cryptocurrencies. Maar wat houdt het eigenlijk in als de beschikbaarheid verslechtert?

Wat wordt bedoeld met beschikbaarheid?

Wanneer we in de financiële wereld praten over “beschikbaarheid”, verwijst dit naar het vermogen van de markt om grote aankoop- en verkooporders te verwerken. De meest gebruikte maatstaf om de omstandigheden van beschikbaarheid te meten, is 2 procent van de marktdiepte. Hierbij worden een reeks aankoop- en verkooporders genomen die binnen 2 procent van de middelste prijs of het gemiddelde van de biedingen liggen.

Hoe groter de marktdiepte, des te groter de beschikbaarheid van een activum. Als een activum zeer beschikbaar is, is het in wezen moeilijk om de waarde ervan plotseling te veranderen. Een hogere beschikbaarheid wordt doorgaans gezien als een cruciale voorwaarde voor grote spelers om te handelen in het betreffende activum.

Wanneer er praktisch geen beschikbaarheid is, wordt het te riskant voor grote investeerders om in te stappen. Er kan een moment komen waarop ze willen verkopen, maar niet in staat zijn om uit het activum te stappen zonder aanzienlijke verliezen te lijden.

Laagste niveau sinds mei 2022

Wanneer we naar de gegevens van Kaiko, gevestigd in Parijs, kijken, zien we momenteel dat de marktdiepte voor Bitcoin ten opzichte van USDT op 15 gecentraliseerde beursplatforms is gedaald naar 6.800 Bitcoin. Dit is het laagste niveau van beschikbaarheid sinds mei 2022, het tijdstip waarop Terra instortte. Met deze score ligt de beschikbaarheid momenteel zelfs onder het niveau na het ineenstorten van FTX.

In oktober lag de beschikbaarheid van Bitcoin nog boven de 15.000 BTC. In dat opzicht is het nu meer dan gehalveerd. Ook de beschikbaarheid van Ethereum is meer dan gehalveerd sinds het hoogtepunt van 57.000 in oktober. “Een lage beschikbaarheid betekent dat er aanzienlijke prijsbewegingen mogelijk zijn, vooral bij alternatieve munten,” zegt Matthe Dibb van Astronaut Capital.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.