Bijna 20% van alle Bitcoin staat al minstens 8 jaar stil

Af en toe graven we in de Bitcoin blockchain om interessante gegevens te ontdekken. Deze keer gebruiken we de HODL Waves, een veelgebruikte on-chain indicator die ons inzicht geeft in welk stadium Bitcoin zich bevindt. Voordat we de gegevens analyseren en uitspraken doen over een mogelijke stijging van de markt, nemen we kort de termen in deze introductie door.

HODL Waves

In essentie laten de HODL Waves zien hoelang alle momenteel circulerende Bitcoins op dezelfde plaats zijn gebleven. Tijdens een stijgende markt, vooral rond de piek, zien we vaak dat een groot percentage van de Bitcoins recentelijk van eigenaar is veranderd. Dit gebeurt omdat mensen tijdens de neergaande markt kopen en vervolgens jarenlang vasthouden om tijdens de stijgende markt een deel van hun Bitcoins te verkopen tijdens de hype.

De bovenstaande grafiek illustreert precies hoe dit mechanisme werkt. Elke oranje/rode piek vertegenwoordigt een moment in de geschiedenis waarop de Bitcoin-koers een stijgende trend vertoonde. Hoewel de recente piek voorbij is, hebben we ook voldoende tijd doorgebracht rond het dieptepunt op basis van de historische gegevens. Het is mogelijk dat er in het jaar na de volgende “halving”, gepland voor maart 2024, opnieuw een nieuwe rode piek in de grafiek verschijnt.

Andere observaties

Een andere interessante observatie aan de HODL Waves is dat steeds meer Bitcoins zich in de rustigere blauwe/paarse categorieën bevinden. Dit betekent dat er steeds meer Bitcoins zijn die al lange tijd niet van eigenaar zijn veranderd. Met andere woorden, er zijn steeds meer “hodlers” die niet van plan zijn om hun Bitcoins überhaupt te verkopen.

Uiteindelijk zijn dit de mensen die Bitcoin nodig heeft om door te breken als de belangrijkste valuta ter wereld. Momenteel is dit nog niet het geval en blijft de Amerikaanse dollar de dominante valuta. Het is echter belangrijk te onthouden dat Bitcoin pas 14 jaar bestaat en er nog voldoende tijd is om de toppositie te bereiken.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.