Bijna 80 procent van de El Salvadoriaanse bevolking is niet tevreden met Bitcoin

Het Bitcoin-initiatief in El Salvador begon officieel op 7 september 2021 met de implementatie van de nieuwe wet. Vanaf dat moment werd Bitcoin een wettig betaalmiddel in het land onder leiding van president Nayib Bukele. Nu blijkt dat de lokale inwoners hierover echter niet erg positief zijn.

Bitcoin wordt als mislukt beschouwd

Een onderzoek van de Universiteit van Midden-Amerika (UCA) onthult dat 77 procent van de mensen in El Salvador van mening is dat het Bitcoin-project als mislukt wordt beschouwd. Dit komt waarschijnlijk voornamelijk door de aanzienlijke daling van de Bitcoin-koers sinds de acceptatie door El Salvador.

Ondanks inspanningen van de regering van El Salvador om Bitcoin te bevorderen, geeft 75,6 procent van de bevolking aan dat ze in 2022 geen gebruik hebben gemaakt van Bitcoin. Verder is 77 procent van mening dat Nayib Bukele en zijn regering geen verdere investeringen in Bitcoin zouden moeten doen.

UCA-rector Andreu Oliva merkt op: “Dit is de minst populaire beslissing van Bukele’s regering en tevens de meest bekritiseerde actie van de overheid.” De vraag is echter in hoeverre dit sentiment kan veranderen als Bitcoin weer aan een nieuwe periode van sterke groei begint.

Afname in gebruik

Een van de doelen die de regering van Bukele wilde bereiken met de acceptatie van Bitcoin was het verlagen van de kosten van internationale overboekingen. Een groot deel van het bruto binnenlands product van El Salvador bestaat uit geld dat vanuit het buitenland wordt overgemaakt, bijvoorbeeld door familieleden en vrienden die in het buitenland werken en geld sturen naar El Salvador.

Traditionele betalingsbedrijven rekenen vaak aanzienlijke kosten voor dergelijke overboekingen, waardoor het Lightning Netwerk van Bitcoin theoretisch gezien aanzienlijke besparingen voor het land kan opleveren. Tot op heden is er echter nauwelijks gebruik van gemaakt.

Het blijft de vraag in hoeverre Bitcoin daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de situatie in het land, afgezien van de grote media-aandacht en de impuls voor het toerisme. Het is immers niet te ontkennen dat sindsdien veel Bitcoin-enthousiastelingen naar het land zijn getrokken voor vakanties of zelfs om zich daar permanent te vestigen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.