BIS: “Mensen verwerven Bitcoin vanwege de toenemende prijzen, niet vanwege anti-bank sentiment”

De Bank for International Settlements (BIS) heeft op 14 november een nieuw rapport uitgebracht over Bitcoin en cryptocurrency’s. In dit rapport concludeert de BIS dat mensen voornamelijk Bitcoin aanschaffen vanwege de stijgende prijzen en niet omdat ze anti-banken zijn. Het rapport belicht de verhouding tussen de Bitcoin-prijs, de handel in crypto en de adoptie door particuliere beleggers.

Enkel voor financieel gewin

Het lijkt waarschijnlijk niet te ontkennen dat de meerderheid van de mensen inderdaad in Bitcoin stapt vanwege de potentiële winsten. Dit betekent echter niet dat dit niet deels voortkomt uit protest tegen het traditionele financiële systeem. Zelfs als je jouw Bitcoin op een beurs bewaart, investeer je nog steeds in de intrinsieke schaarste van Bitcoin. Daarmee geef je de voorkeur aan de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden Bitcoin boven het inflatoire fiatgeld van de overheid.

Voor mij persoonlijk is dat de voornaamste reden om te investeren in Bitcoin, om mezelf te beschermen tegen de inflatie van fiatgeld. Ik bewaar het grootste deel van mijn Bitcoin in een multi-signature wallet buiten beurzen. Dit betekent echter niet dat mensen die al hun Bitcoin op beurzen bewaren, niet om andere redenen kiezen. Natuurlijk doe je dit om je vermogen te beschermen tegen inflatie, maar niet uitsluitend vanwege de stijgende prijzen.

Toename van prijzen trekt nieuwe gebruikers aan

Het rapport van de BIS concludeert ook dat stijgende prijzen nieuwe investeerders aantrekken. Dit is op zichzelf niet vreemd. Dit is vaak de manier waarop Bitcoin voor de meeste mensen voor het eerst opvalt als een boeiend verschijnsel. Er zijn maar weinig mensen die uitsluitend instappen vanwege de mogelijkheid om buiten het traditionele financiële systeem te opereren.

De meeste mensen raken in eerste instantie geïnteresseerd in Bitcoin door de grote prijsschommelingen die de digitale valuta door de jaren heen heeft doorgemaakt. Gebaseerd op eigen onderzoek concludeert de BIS dat momenteel ongeveer 81 procent van de gebruikers momenteel een virtueel verlies lijdt.

📉 #Bitcoin $BTC Percentage Adressen met Winst (7-daags MA) heeft zojuist het laagste niveau in 2 jaar bereikt op 51,881% Bekijk de metriek: [link naar metriek] pic.twitter.com/boVDTqG8YL— glassnode alerts (@glassnodealerts) 14 november 2022

Velen zouden Bitcoin hebben gekocht toen de prijs nog boven de $20.000 lag. Overigens is niet iedereen het hiermee eens. Op 15 november meldde Glassnode bijvoorbeeld dat 51,881 procent van alle Bitcoin-adressen momenteel winstgevend is. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Glassnode baseert zich immers puur op de blockchain, terwijl de BIS zich vooral richt op gecentraliseerde beurzen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.