Bitcoin begint langzaam los te komen van de Amerikaanse Nasdaq 100

Voor wie al enige tijd betrokken is bij de wereld van cryptocurrency, zal de term “correlatie” tussen Bitcoin en de traditionele aandelenmarkten niet onbekend zijn. Een voorbeeld hiervan is de sterke verbondenheid tussen Bitcoin en de Nasdaq 100, die in het afgelopen jaar zijn hoogtepunt bereikte. Echter, lijkt Bitcoin nu een scheiding aan te tonen en zelfs los te breken van de Nasdaq 100.

Wat heeft dit te betekenen?

Een hoge mate van correlatie houdt simpelweg in dat twee activa synchroon bewegen. Als Bitcoin met 1 procent stijgt, volgt de Nasdaq vaak snel in dezelfde richting, en vice versa. Dit gold ook voor dalingen. De sterke correlatie tussen Bitcoin en de Nasdaq 100 ontstond doordat investeerders beide “activa” op een vergelijkbare manier inschatten. Zowel Bitcoin als de Nasdaq 100 (voornamelijk bestaande uit Amerikaanse tech-aandelen) werden beschouwd als risicovolle investeringen.

Risicovolle investeringen zijn die welke floreren tijdens een bloeiperiode van de economie, wanneer centrale banken een lage rente handhaven. Echter, deze investeringen ondervinden problemen in minder gunstige tijden. Momenteel bevinden we ons in een minder gunstige fase en verminderen mensen hun risico’s. Dit betekent dat ze hun geld weghalen bij risicovolle investeringen en het investeren in veiligere opties, zoals Amerikaanse staatsobligaties en zelfs Amerikaanse dollars.

Bitcoin maakt zich los

Nu lijkt het er langzaam maar zeker op dat de correlatie tussen Bitcoin en de Nasdaq 100 begint af te nemen. In feite is Bitcoin in theorie helemaal geen risicovolle investering, omdat het netwerk volledig onafhankelijk is van het financiële systeem. Centrale banken en overheden hebben geen enkele mogelijkheid om de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin te beïnvloeden. Bitcoin zal niet instorten, zelfs niet als het financiële systeem in problemen verkeert.

De wekelijkse BTC/Nasdaq-kaars is zojuist gesloten en het lijkt erop dat Bitcoin zich losmaakt ten opzichte van de Nasdaq 100 pic.twitter.com/tDYGZCVo21— Will Clemente (@WClementeIII) 7 november 2022

Hoewel de koers van Bitcoin kan dalen, zal Bitcoin zelf blijven bestaan. Hetzelfde kan niet worden gezegd van andere risicovolle investeringen, met name bedrijven in de Nasdaq 100. Als er zich grote problemen voordoen, is het zeer waarschijnlijk dat een deel van deze aandelen volledig zal verdwijnen. Over het geheel genomen is het veelbelovend dat Bitcoin zich lijkt los te maken van de Nasdaq 100 en zijn eigen weg inslaat.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.