Bitcoin begon de week redelijk goed, gaan we verder omhoog?

Op dinsdag begon Bitcoin sterk en overschreed opnieuw de grens van $30.000. Uiteindelijk stokte de opmars echter rond $30.300. Hierdoor wist de belangrijkste cryptocurrency zich te herstellen van de daling op maandag, toen de prijs daalde tot $29.100.

Volgens Dessislava Aubert van Kaiko wordt deze huidige stijging “gestuurd door macro-economische factoren”, en de verdere ontwikkeling hangt af van de opleving van de besproken “liquiditeit” in de markt.

De rol van liquiditeit

De stijging begon eigenlijk toen de Federal Reserve tijdens de voorzichtige bankencrisis begon met het verstrekken van noodliquiditeit aan banken die in de problemen waren geraakt. Aubert merkte op: “In dat opzicht speelt liquiditeit een belangrijke rol.”

“We zien ook dat de markt op dit moment aanzienlijke renteverlagingen verwacht in het komende jaar. Hierbij is er veel onzekerheid of dat daadwerkelijk zal plaatsvinden. Alles hangt uiteindelijk af van het monetair beleid van de Verenigde Staten.”

Ethereum slaagde er voor de tweede keer in drie dagen in om boven de $2.100 uit te komen. Momenteel bevindt de prijs zich net onder dit niveau. De verwachte verkoopdruk na de Shanghai-upgrade is echter niet gekomen, wat als een positieve ontwikkeling wordt beschouwd.

Onduidelijkheid heerst

Op dit moment overheerst de onduidelijkheid. Voorlopig wordt verwacht dat de Federal Reserve opnieuw de rente met 0,25 procent zal verhogen tijdens de volgende vergadering op 3 mei 2023.

Het is nog maar de vraag in hoeverre het mogelijk is om een recessie te vermijden. Aan alle kanten wordt duidelijk dat de wereldeconomie moeite heeft met de hogere rentetarieven.

Dit komt naar voren in de voorzichtige bankencrisis van maart 2023, maar ook de vastgoedmarkt begint op dit moment vast te lopen. Vooral commercieel vastgoed zit in de problemen, mede als gevolg van de pandemie.

Het is mogelijk dat 2023 het jaar van een nieuwe recessie wordt, en het is afwachten hoe Bitcoin zich zal handhaven in zo’n omgeving. Meestal presteren risicovolle activa niet goed tijdens een recessie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.