Bitcoin bereikt nieuw record met 44 miljoen adressen met positieve balans

De introductie van non-fungible tokens (NFTs) op het Bitcoin-netwerk, ook wel bekend als Ordinals, resulteerde in een historisch hoogtepunt van 44 miljoen adressen met een positieve balans. Een recent rapport van 13 februari door Glassnode, een bedrijf dat on-chain analyses uitvoert, belicht deze opmerkelijke prestatie voor Bitcoin.

Unieke situatie

Volgens het rapport van Glassnode bevindt Bitcoin zich in een unieke situatie, omdat voor het eerst in de geschiedenis een nieuwe toepassing floreert die niets te maken heeft met financiële transacties. “Dit vertegenwoordigt een nieuw en uitzonderlijk moment in de geschiedenis van Bitcoin, waarbij innovatieve activiteit op het netwerk plaatsvindt zonder traditionele monetaire transacties,” aldus Glassnode.

Glassnode legt uit dat de opkomst van Ordinals heeft bijgedragen aan een “tijdelijke stijging in de activiteit op het Bitcoin-netwerk,” wat heeft geleid tot nieuwe gebruikers met een positieve Bitcoin-balans. In de grafiek hierboven is te zien dat dit cijfer aan het einde van 2022 stagneerde en dankzij de komst van Ordinals aanzienlijk is gegroeid.

Van waarde naar gegevens

Wat deze nieuwe activiteit bijzonder maakt, is dat het gaat om transacties die niet noodzakelijkerwijs een grote financiële waarde vertegenwoordigen, maar voornamelijk veel gegevens aan het netwerk toevoegen. Hierdoor nemen Ordinals deel aan het spel van vraag en aanbod om schaarse ruimte in de blockchain-blokken.

Sinds de introductie van Ordinals op 21 januari is de gemiddelde grootte van de blockchain-blokken aanzienlijk toegenomen, van 1,5 tot 2,0 MB naar 3,0 tot 3,5 MB. Hoewel dit door sommige Bitcoin-puristen als verspilling van schaarse blokruimte wordt beschouwd, is het positief voor miners. Dankzij de opkomst van Ordinals kunnen miners meer verdienen aan het produceren van blokken, wat belangrijk is voor de toekomst wanneer de blokbeloning van de huidige 6,25 Bitcoin geleidelijk naar nul zal dalen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.