Bitcoin bevindt zich in een overgangsfase qua koersontwikkeling

Het vertrouwen in de koers van Bitcoin is in de eerste week van maart aanzienlijk verminderd. Hoewel het jaar 2023 positief begon met een stijging van ongeveer 40 procent in januari, bleek de prijs van 25.000 dollar daarna een moeilijke hindernis te zijn voor de voorstanders. Wat kunnen we verwachten voor de nabije toekomst van Bitcoin?

Bitcoin-enthousiastelingen nemen winst

Als we kijken naar het gedrag van de ‘hodl’-gemeenschap van Bitcoin, lijkt het erop dat mensen op dit moment hun winsten pakken. De gemiddelde aankoopprijs van degenen die in de afgelopen zes maanden zijn ingestapt, ligt rond de 21.000 dollar, terwijl de ‘Realized Price’ van alle Bitcoin-bezitters op 19.800 dollar ligt.

De ‘Realized Price’ is het gemiddelde tarief waartegen alle Bitcoin voor het laatst van eigenaar zijn veranderd. Overigens kunnen we aan de paarse segmenten in de grafiek zien hoe lang Bitcoin tijdens de vorige bearmarkt onder de ‘Realized Price’ heeft gehandeld.

Over het algemeen komt dit niet vaak voor, al was er in 2015 een periode van in totaal 226 dagen waarin dit gebeurde. Het is dus mogelijk dat we tijdens deze bearmarkt nog een weg te gaan hebben, ondanks de opleving aan het begin van 2023.

Toenemende liquiditeit

Over het algemeen reageert de koers van Bitcoin sterk op de rentetarieven bij centrale banken en de U.S. Dollar Index (DXY), een korf van fiatvaluta in vergelijking met de Amerikaanse dollar. Op dit moment blijven de rentetarieven stijgen en stijgt ook de waarde van de dollar weer.

Gewoonlijk heeft Bitcoin het zwaar tijdens dergelijke momenten, en dat is nu niet anders. Er is nieuwe liquiditeit nodig om de markt een impuls te geven. Sinds het begin van 2023 is deze indicator met 34 procent gestegen, maar het blijft nog steeds onder het jaarlijkse gemiddelde (blauwe lijn).

Het is mogelijk dat de problemen bij bijvoorbeeld Silvergate Bank ervoor zorgen dat er minder kapitaal naar de markten stroomt. De liquiditeit neemt momenteel wel toe, zij het niet op dezelfde manier als in 2022 en 2021.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.