Bitcoin blijft boven de 20.000 dollar, ondanks daling op aandelenmarkten

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de Bitcoin koers standgehouden boven de 20.000 dollar en op dit moment wordt er gehandeld tegen 20.200 dollar. Opvallend is dat het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) na twee kwartalen weer is gestegen, met een groei van 2,6 procent, wat zelfs hoger is dan de verwachte 2,4 procent.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Dit duidt er in ieder geval op dat de verhogingen van de rente door de Federal Reserve de Amerikaanse economie nog niet in een recessie hebben doen belanden. Ondanks de positieve BBP-cijfers blijft de inflatie echter aanzienlijk hoog. Dit zou de Federal Reserve enige ruimte kunnen bieden om de rente te verhogen, hoewel de markt voor Amerikaanse staatsobligaties enigszins instabiel lijkt.

Er is momenteel sprake van een zogenaamde omgekeerde rentecurve, waarbij de rente op kortlopende staatsobligaties hoger is dan die op langlopende obligaties. Dit gebeurt meestal wanneer de obligatiemarkt op korte termijn wijzigingen in het beleid van de Federal Reserve verwacht. Ondanks de positieve BBP-cijfers geven handelaren op de obligatiemarkt dus aan dat ze op korte termijn nog steeds een recessie verwachten. Het is dus interessant om deze situatie nauwlettend te volgen in de komende tijd.

Traditionele financiële markten

Hoewel Bitcoin relatief stabiel is gebleven boven de grens van 20.000 dollar, geldt dit niet voor de Amerikaanse technologiebeurs. Met name het bedrijf Meta van Mark Zuckerberg heeft hieraan bijgedragen. De teleurstellende kwartaalcijfers van Meta hebben het aandeel met meer dan 25 procent doen dalen. Ook Amazon heeft na het bekendmaken van desastreuze kwartaalcijfers flink verlies geleden na sluiting van de beurs.

Een vat olie blijft verhandeld worden voor meer dan 94 dollar per stuk, wat neerkomt op een stijging van 15 procent sinds het begin van het jaar. De onzekerheid op de energiemarkt draagt hier zeker aan bij. Overigens sloot de goudprijs de dag af met een verlies van 0,3 procent op 1.661 dollar. De aandacht is nu gericht op de komende bijeenkomst van de Federal Reserve volgende week, waar ze de nieuwe Amerikaanse rentestand zullen aankondigen en meer inzicht zullen geven in de komende maanden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.