Bitcoin blijft stabiel rond de $19.000, maar de markt vertoont tekenen van ‘extreme angst’

Voor wie al enige tijd betrokken is bij de wereld van cryptocurrency, is de Fear & Greed Index waarschijnlijk bekend. Dit is een samengestelde index gebaseerd op verschillende factoren die aangeeft in hoeverre er angst of hebzucht heerst in de markt. Op dit moment is het bijna een jaar geleden sinds de laatste hoogste waarde van bitcoin werd bereikt, en de prijs is sinds het begin van het jaar met meer dan 50 procent gedaald, wat heeft geleid tot een gevoel van extreme angst.

Gevoel van extreme angst

Op dit moment geeft de Fear & Greed Index een score van 23/100, wat aangeeft dat het grote publiek momenteel terughoudend is om in te stappen. Voordat we dieper ingaan op de huidige indexscore om te begrijpen wat dit betekent voor de toekomstige koers van bitcoin, laten we eerst de samenstelling van de index nader bekijken. Misschien wist je niet dat de index voor 25 procent gebaseerd is op de koersvolatiliteit. Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger de indexwaarde.

Daarnaast wordt het marktmomentum en het handelsvolume voor 25 procent meegewogen, heeft sentiment op sociale media een aandeel van 15 procent, wordt gekeken naar de dominantie van bitcoin en worden Google Trends geraadpleegd. Meestal dragen enquêteresultaten ook voor 15 procent bij aan de index, maar momenteel zijn deze resultaten niet beschikbaar, vermoedelijk omdat het moeilijk is om momenteel voldoende respondenten te vinden.

Implicaties voor de koers

Opvallend is dat het historisch gezien verstandig is gebleken om bitcoin te kopen wanneer de angst hoog was, zoals vandaag het geval is. De onderstaande grafiek toont een “heat map” van de Fear & Greed Index. Rode cirkels duiden op toenemende hebzucht en optimisme, terwijl groene en blauwe cirkels angst vertegenwoordigen.

Het is duidelijk dat de bitcoin-prijs vaak stabiliseerde tijdens momenten van extreme angst, terwijl pieken werden bereikt wanneer het optimisme hoog was. Momenteel bevinden we ons in een langdurige periode van extreme angst, wat in theorie suggereert dat bitcoin zich op een bodem bevindt. Het is echter belangrijk op te merken dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Het blijft onzeker of en wanneer bitcoin aan een nieuwe bullrun zal beginnen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.