Bitcoin breekt record in Argentinië te midden van economische onrust

In de afgelopen week heeft Bitcoin een historisch hoogtepunt bereikt ten opzichte van de Argentijnse peso (ARS), als gevolg van voortdurende economische instabiliteit in Argentinië. Op 18 april overschreed de waarde van BTC de 6,59 miljoen pesos. Na deze piek daalde de koers naar ongeveer 6 miljoen pesos, wat neerkomt op een daling van 9%. Desondanks blijft de waarde nog steeds ruim 100% hoger vergeleken met het begin van het jaar.

De sterke daling van de Argentijnse peso

De stijging van Bitcoin op de Argentijnse markt gaat hand in hand met de aanhoudende waardedaling van de Argentijnse peso. Vanwege deze depreciatie proberen inwoners van het land hun peso’s kwijt te raken en betalen ze op de zwarte markt 460 ARS voor 1 dollar. Dit is meer dan het dubbele van de officiële wisselkoers, waarbij 220 ARS voor 1 dollar wordt betaald.

Het adviesbureau FMyA uit de Verenigde Staten heeft opgemerkt dat de reserves van de Argentijnse centrale bank sinds 2019 met de helft zijn afgenomen tot ongeveer 1,3 miljard dollar. Deze situatie vergroot het risico op verdere depreciatie van de peso, waardoor de lokale bevolking genoodzaakt is om dollars te kopen die door toenemende vraag schaarser zijn geworden in het land.

Toenemende populariteit van crypto

Mede als reactie op deze situatie worden Bitcoin en andere cryptocurrencies, die onafhankelijk van overheden en centrale banken opereren, steeds vaker gezien als alternatieve financiële instrumenten. Uit gegevens blijkt bijvoorbeeld dat het wekelijkse peer-to-peer handelsvolume van Bitcoin in maart een recordhoogte heeft bereikt in Argentinië.

Een studie uit 2022 benadrukt eveneens dat bijna 60% van de Argentijnen vertrouwen heeft in het vermogen van Bitcoin om op de lange termijn de waarde van hun spaargeld te beschermen. Hierdoor adviseert de populaire Amerikaanse cryptobeurs Coinbase om BTC te erkennen als een legitiem betaalmiddel in Argentinië.

Kortom, Bitcoin wordt steeds meer beschouwd als een alternatief voor traditionele valuta in Argentinië, vooral vanwege de aanhoudende inflatie en waardedaling van de Argentijnse peso. Terwijl de lokale bevolking hun toevlucht zoekt tot de dollar, groeit de belangstelling voor cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.