Bitcoin Cash hard fork

Op 15 november 2018 zal de blockchain van Bitcoin Cash (BCH) in twee afzonderlijke chains splitten. We vonden het onze plicht om de gemeenschap informatie te verstrekken over de situatie waarvan we hopen dat deze duidelijkheid zal verschaffen over deze vrij complexe situatie.

Wat is een fork?

Een fork treedt op wanneer ten minste één groep miners een afzonderlijke reeks regels uit het huidige consensusprotocol besluit te volgen. Vanwege de manier waarop bitcoin is ontworpen, werken deze miners op een ander netwerk dan het huidige netwerk. Dit was in feite hoe Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH) werden gemaakt op basis van de originele Bitcoin. Beide veranderden de consensusregels op verschillende manieren waardoor ze incompatibel werden.

De eerste splitsing van BTC en BCH van 1 augustus 2017.

Om de huidige situatie iets ingewikkelder te maken, zijn er twee groepen miners die de protocolregels van het huidige BCH protocol veranderen. Het is niet te verwachten dat de momenteel werkende consensusregels na 15 november van kracht zullen zijn bij een significante groep miners. Dit betekent dat er na 15 november twee nieuwe sets van concurrerende protocolregels zullen zijn. Voor de eenvoud zullen deze worden beschreven als de BitcoinABC-regelset en de BitcoinSV-regelset (hoewel andere implementaties zoals Bitcoin Unlimited, bcash, bchd, BitcoinXT en bitprim allemaal ook de ABC-consensusregelset hebben).

Dit is een vrij unieke fork situatie omdat een kant (BitcoinSV) heeft aangegeven dat ze bereid zijn om hun competitie aan te vallen (BitcoinABC) met behulp van reorgs en doublespends om het vertrouwen te destabiliseren en te verminderen.

BitcoinABC fork details

De belangrijkste nieuwe functies in BitcoinABC die het incompatibel maken met het huidige protocol zijn CTOR en DSV. Kort samengevat:

  • CTOR (Canonical Transaction Order) is een technologie waarmee blokken op een veel efficiëntere manier kunnen worden verzonden. Dit betekent dat naarmate blokken groter worden het netwerk meer acceptatie krijgt, de eisen aan hardware en bandbreedte op nodes worden verlaagd. Dit vermindert de centralisatiedruk en stelt ons in staat om het netwerk te schalen met minder negatieve effecten. Je kunt meer over CTOR lezen in dit uitstekende artikel.
  • DSV (CheckDataSigVerify) is een technologie die orakels rechtstreeks op de blockchain toelaat. Dit betekent dat de transacties op de blockchain afhankelijk kunnen zijn van acties die in de echte wereld plaatsvinden. Je zou bijvoorbeeld morgen op het weer kunnen wedden, of als een specifieke kandidaat een verkiezing wint, allemaal direct op de blockchain. Je kunt in dit artikel meer lezen over DSV.

BitcoinSV fork details

De belangrijkste nieuwe functies in de BitcoinSV die het incompatibel maken met het huidige protocol zijn een toename van de standaardlimiet voor de maximale grootte tot 128 MB, een toename van de opcode van 201 in het scriptsysteem van Bitcoin tot een maximum van 500 opcodes en een nieuwe reeks opcodes inclusief; OP_MUL, OP_LSHIFT, OP_RSHIFT, OP_INVERT.

De toename van de standaardlimiet voor de maximale grootte van de blokken staat theoretisch miners op de BitcoinSV-regelset toe om blokken tot 128 MB groot te produceren en te verspreiden. Het kan zijn dat de huidige status van het netwerk 128 MB blokken niet aankan, of op zijn minst ondersteunt, maar dit stelt miners in staat te beslissen of ze blokken van meer dan 32 MB proberen te produceren (de huidige protocollimiet die door miners is overeengekomen).

Door de opcode-limiet te verhogen, kunnen miners transacties uitvoeren met scripts van grotere lengte. Dit betekent dat er meer complexe scripts kunnen worden ontwikkeld. Met de nieuwe opcodes kunnen nieuwe bewerkingen worden uitgevoerd binnen het Bitcoin scripting systeem.

Welke opties heb je?

Wanneer de fork gebeurt, zullen je munten beschikbaar worden op beide chains. Dit komt omdat beide ketens dezelfde blockchain-geschiedenis delen tot het punt waarop de fork voorkomt. Dingen zijn helaas niet zo simpel als dat. Transacties die op beide ketens geldig zouden zijn, zullen op beide ketens plaatsvinden. Je transacties worden als geldig beschouwd voor beide blockchains zolang je geen van de exclusieve functies van een van de regels gebruikt of invoer gebruikt van transacties die als ongeldig worden beschouwd op een van de chains. Je kunt jouw munten ook splitsen zodat je ze exclusief op elke chain kunt besturen.

Dus wat moet je doen? We zullen niet aanbevelen wat je met je eigen geld zou moeten doen, en dit is geen financieel advies, maar hier enkele opties die je hebt.

Niets doen en HODL

De eenvoudigste optie is om je Bitcoin Cash in een wallet te bewaren die je beheert en te wachten tot de fork heeft plaatsgevonden. Zorg ervoor dat je de private key en / of de recovery seed op ten minste één plaats hebt genoteerd om je geld te kunnen recoveren indien dit nodig zou zijn. Zolang je je geld niet verplaatst, zijn ze na de splitsing beschikbaar op beide chains. Wallets waar je zelf de private key in het bezit hebt zijn onder andere:

Je Bitcoin Cash verkopen

Een andere optie is om je Bitcoin Cash voor de split te verkopen aan een broker of exchange. Houd er rekening mee dat partijen waar je Bitcoin Cash kunt verkopen (zoals BTC Direct en LiteBit) de handel voor de fork stil zetten, wees dus op tijd als je jouw BCH wilt verkopen. Natuurlijk heb je geen recht op de nieuwe munten als je geen BCH in bezit meer hebt.

Splits je munten en HODL

Als je op alles voorbereid wilt zijn, kun je je munten splitsen nadat de fork heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat je jouw munten exclusief op elke chain kunt besturen. Je moet er nog steeds voor zorgen dat je wallet(s) een back-up hebben en dat de private key of recovery seed ergens zijn opgeschreven. Om je munten te splitsen, kun je een tool gebruiken die is ontwikkeld op Electron Cash. Dit is helaas niet een eenvoudig hulpmiddel om nu te gebruiken en als je niet technisch bent is het misschien slimmer om te wachten totdat je wallet provider zelf een tool uitbrengt.

Splits je munten en verkoop er wat

Als je geïnteresseerd bent in gokken op welke chain ‘succesvoller’ zal zijn, kun je jouw munten splitsen met behulp van de bovenstaande methode, en kun je vervolgens munten van beide chains verzenden naar een exchange die het kopen en verkopen van specifieke zijden van de chains toestaat. De meeste beurzen hebben besloten om stortingen en opnames van BCH te sluiten totdat de uitkomst van de fork duidelijker is geworden. Na de splitsing zullen beurzen waarschijnlijk aankondigingen doen over de vraag welke chain ze zullen ondersteunen (mogelijk beide), en dan kun je elke fork als afzonderlijke cryptocurrencies verhandelen.

Samenvatting

Het is jammer dat Bitcoin Cash een fork moet doorgaan zonder unanieme consensus over de nieuwe protocolregels. Vooral de unieke situatie met deze fork heeft een aantal interessante nieuwe problemen opgeleverd en het is aannemelijk dat de gemeenschap er veel van zal leren.

We hopen dat in soortgelijke situaties in de toekomst de belangrijkste spelers in de industrie, waaronder miners, ontwikkelaars, bedrijven en gemeenschapsleiders, samen een compromis kunnen vinden dat het ecosysteem stabiel houdt en op adoptie is gericht.

Als je hierover nog vragen heeft of gewoon de fork in het algemeen wilt bespreken, moedigen wij je aan om deel te nemen aan onze Facebook groep: Cryptocurrency Community Nederland en België.

Geef een reactie