Bitcoin CME-futures tonen voor het eerst sinds het instorten van FTX een premie

De angst die volgde op de ineenstorting van het FTX-rijk van Sam Bankman-Fried was enorm, maar lijkt nu langzaam naar de achtergrond te verdwijnen. Voor het eerst sinds het handelsplatform crashte, worden de Bitcoin-futures met een looptijd van 3 maanden op de Chicago Mercantile Exchange verhandeld tegen een premie.

Wat betekent dit?

Wanneer Bitcoin-futures tegen een premie worden verhandeld, duidt dit vaak op institutionele activiteit. Een premie betekent dat de prijzen van de futures hoger zijn dan de huidige prijs op de spotmarkt. De spotmarkt is waar je momenteel Bitcoin kunt kopen. Futures worden gebruikt om in de toekomst Bitcoin te kopen tegen een vaste prijs. Bijvoorbeeld, je spreekt nu af om over 3 maanden Bitcoin te kopen voor $18.000.

Op dat moment moet de verkopende partij een Bitcoin aan jou verkopen voor $18.000, zelfs als de koers op dat toekomstige moment $25.000 is. Als je een grote stijging in koers verwacht en momenteel niet genoeg kapitaal hebt om Bitcoin te kopen, kunnen futures een handige manier zijn om toch mee te doen.

Marktverandering

Op dat gebied lijkt de markt langzaam te veranderen. Midden november, na het instorten van FTX, daalden de CME-futures sterk. Ze werden verhandeld met een grote korting ten opzichte van de spotprijs van Bitcoin. Ondanks de grote interesse om Bitcoin te shorten, bleef de koers redelijk stabiel rond $16.000 en $17.000.

Momenteel is de koers gestegen naar $17.400 en lijkt het optimisme voorzichtig terug te keren in de markt. Dit optimisme geldt echter alleen voor futures-contracten op korte termijn. Als we naar langere termijn contracten kijken, dus langer dan drie maanden, is de prijs nog steeds lager dan de huidige $17.400. Over het algemeen is dit geen positief teken voor de koers.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.