Bitcoin Core-ontwikkelaar ervaart diefstal van volledige wallet en benadrukt risico’s van eigen bewaring

Een originele kernontwikkelaar van Bitcoin meldt dat een hacker zijn gehele wallet heeft leeggehaald. Dit nieuws heeft echter bezorgdheid opgewekt binnen de crypto-community, die nu onzeker is over hoe gewone mensen hun eigen Bitcoin veilig kunnen bewaren.

Zelf Bitcoin beveiligen

Het betreft Luke Dashjr, een BTC-ontwikkelaar. Hij beweert dat hackers op de een of andere manier toegang hebben gekregen tot zijn vrij sterke privacy-(PGP)sleutel, afkomstig van een cryptografisch authenticatieprogramma.

Dashjr staat bekend om zijn veiligheidsbewustzijn, wat zorgen heeft opgeroepen bij diverse leden van de crypto-community. Velen geloven dat dit het voor gewone mensen lastig maakt om hun Bitcoin veilig te gebruiken of op te slaan. Op Twitter werd hier veel over gediscussieerd.

Waarschuwing: Mijn PGP-sleutel is gecompromitteerd en veel van mijn bitcoins zijn gestolen. Ik heb geen idee hoe dit is gebeurd. Help alsjeblieft. #Bitcoin – @[email protected] op Mastodon (@LukeDashjr) 1 januari 2023

Iedereen kan fouten maken

Nu denken veel mensen dat als Dashjr dit kan overkomen, het eigenlijk iedereen kan overkomen. Een andere gebruiker op Twitter bracht het gesprek naar de massale acceptatie. Deze persoon vindt dat als zelfs een vooraanstaande Bitcoin-ontwikkelaar zijn wallet niet veilig kan houden, massale acceptatie slechts een droom blijft.

Bitcoin-analist genaamd ‘Namcios’ blijft ondertussen kalm en stelt dat deze gevoelens geen eerlijke beoordeling van de totale situatie zijn. Hoewel Dashjr veel kennis van Bitcoin heeft, betekent dit niet dat hij geen fouten kan maken. Hij is en blijft een mens. Namcios tweette het volgende:

1/ Dit is geen goede kijk op de zaak. En dat CZ het retweet, is niet goed. Het is verschrikkelijk dat dit is gebeurd en ik voel veel medelijden met Luke. Maar het is niet zo zwart-wit. Er zijn niveaus van #Bitcoin-beveiliging en vaak geven we toe aan het gemak ten koste van de veiligheid. Het lijkt… pic.twitter.com/jYcKEtTlUm – Namcios (@namcios) 1 januari 2023

Binance CEO Changpeng Zhao (CZ) reageerde ook op de Twitter-thread van Dashjr. Hij vroeg of zijn crypto-exchange kon helpen. Zhao beloofde dat hun beveiligingsteam de activa in de gaten zou houden en de BTC zou bevriezen als deze op hun exchange werden gestort.

Eerder was CZ voorstander van het bewaren van een klein deel van de crypto-portefeuille, maar niet van het volledig overnemen van de bewaring. Dit komt omdat kleine fouten vaak kostbaar kunnen zijn bij zelfbewaring. Desondanks benadrukte CZ dat dit een fundamenteel recht is, maar dat het wel goed moet gebeuren. Het is nog onbekend of Dashjr zijn BTC, of een deel ervan, ooit zal herstellen. De kans hierop lijkt echter klein.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.