Bitcoin daalt in enkele minuten met 3 procent

Vanochtend daalde de Bitcoin koers plotseling met een onverwachte beweging, waarschijnlijk veroorzaakt door liquidaties van longposities. Een longpositie ontstaat wanneer handelaren op de derivatenmarkt voorspellen dat Bitcoin zal stijgen. Als de koers snel genoeg daalt, kunnen deze handelaren gedwongen worden om hun Bitcoin te verkopen om hun positie te sluiten.

Liquidatiegolf van longposities

Handelaren openen doorgaans longposities door Bitcoin te kopen met geleend geld. Dit kan problematisch worden wanneer Bitcoin begint te dalen, zoals nu het geval is. Als de daling groot genoeg is, moeten deze handelaren hun posities sluiten om hun leningen terug te betalen.

Het lijkt erop dat er recentelijk een reeks liquidaties heeft plaatsgevonden, zoals ook waargenomen door de Nederlandse analist Michaël van de Poppe. Hij had niet verwacht dat de koers zou dalen en had eerder ingezet op stijgingen.

Diepe correctie op de markten, omdat #Bitcoin zich niet kan handhaven op $29.700-29.800 en snel daalt als gevolg van een reeks liquidaties. pic.twitter.com/B8EigaXHo7— Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) 19 april 2023

Eerder sprak Van de Poppe over koersen rond de $40.000 voor Bitcoin. Dit is nog steeds mogelijk, maar dit hangt af van het verdwijnen van de huidige liquidatiegolf.

Veranderingen in het orderboek

De gerenommeerde analist Material Indicators staat bekend om zijn grondige monitoring van de orderboeken op Binance. Op basis hiervan concludeert hij dat de koers twee kanten op kan gaan.

Zijn analyse wijst erop dat er nog steeds een mogelijkheid is voor een nieuwe poging om $31.000 te bereiken, of dat er sprake kan zijn van “exit liquiditeit.”

Het is nu een lange dag geweest. Tijd om te gaan slapen en op te laden voor morgen. Ik laat jullie achter met nog een #FireChart die laat zien dat biedingen in het bereik van $28.000 – $29.000 blijven stijgen richting het actieve handelsbereik. We houden in de gaten of de biedingen voldoende toenemen voor een nieuwe poging richting $31.000 of dat…

Het is te hopen dat er nog een kans is om Bitcoin naar $31.000 te brengen. Het is echter ook begrijpelijk dat de koers af en toe moet stabiliseren.

We kunnen immers niet verwachten dat de koers altijd omhoog zal gaan. Dit is nog nooit eerder in de geschiedenis van Bitcoin gebeurd. We moeten nu geduldig afwachten tot de markt weer tot rust komt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.