Bitcoin daalt in waarde voorafgaand aan het nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve

Op dit moment lijken de stieren aanzienlijke moeite te hebben om de controle terug te krijgen van de beren. De waarde van Bitcoin is in de afgelopen 24 uur met 2,26 procent gedaald, wat op dit moment van schrijven resulteert in een koers van 27.965 dollar.

Het lijkt erop dat de markt voornamelijk in afwachting is van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat gepland staat voor 3 mei aanstaande.

Wat kunnen we verwachten?

Op dit moment wordt verwacht dat de Federal Reserve de rente opnieuw met 0,25 procent zal verhogen tot een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent. Ondanks de problemen bij Amerikaanse banken lijkt de Federal Reserve zich vooral te richten op het verminderen van de nog steeds aanwezige hoge inflatie.

De inflatie heeft zodanig prioriteit dat de Federal Reserve zelfs bereid lijkt te zijn een recessie te accepteren om dit doel te bereiken. Een recessie kan daadwerkelijk helpen om de inflatie te verminderen, dus wellicht is dit geen slecht plan.

Er ontstaat echter gevaar als de inflatie blijft stijgen terwijl de economie stagneert. Dit zou de economie in een vicieuze cirkel kunnen brengen waar niemand op zit te wachten. In dit opzicht begeeft de Federal Reserve zich op riskant terrein met hun renteverhogingen.

Op dit moment lijkt er echter geen reden tot bezorgdheid te zijn, aangezien de werkloosheid nog steeds op een historisch laag niveau van slechts 3,5 procent ligt. Dit wijst erop dat er momenteel geen ernstige dreiging van een diepe recessie is.

Hoe beïnvloedt dit Bitcoin?

Het lijkt er sterk op dat de Federal Reserve van plan is om de rente relatief langdurig op dit verhoogde niveau te houden om de inflatie aan te pakken. Dit is over het algemeen geen goed nieuws voor Bitcoin. De waarde van Bitcoin gedijt namelijk goed wanneer de rentetarieven laag zijn en er veel geld in het financiële systeem beschikbaar is.

De renteverhogingen leiden echter tot een afname van liquiditeit, wat in principe de inflatie vermindert, maar uiteraard nadelig is voor de waarde van financiële activa. In dit opzicht zou een recessie op de lange termijn geen slechte uitkomst zijn voor Bitcoin.

Dit zou centrale banken namelijk dwingen om de rente te verlagen, wat de schaarste van Bitcoin weer aantrekkelijker maakt. Hieruit blijkt opnieuw dat Bitcoin een kwestie van geduld en langetermijnvisie is. Hoewel de situatie er momenteel niet erg gunstig uitziet, kan dat op de lange termijn anders zijn.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.