Bitcoin daalt onder de 20.000 dollar na maatregelen van Biden en ineenstorting Silvergate

Voor het eerst in twee maanden is de waarde van Bitcoin weer gezakt onder de grens van 20.000 dollar. Deze daling volgt op correcties die zijn opgetreden na de aankondiging van het zogenaamde budgetplan van president Biden en de ineenstorting van Silvergate Bank.

Problemen beginnen met Silvergate

De problemen begonnen met Silvergate, dat op 3 maart aankondigde mogelijk niet genoeg kapitaal te hebben om 2023 te halen. Deze aankondiging veroorzaakte een daling van 5 procent in de Bitcoin-waarde.

Sindsdien zijn de positieve trends voor Bitcoin niet hersteld en hebben we aaneengeschakelde dalingen meegemaakt. Op 8 maart werd bekend dat Silvergate vrijwillig liquideerde en stopte met haar operaties.

Op 9 maart volgde het nieuws dat Amerikaanse Bitcoin-miners mogelijk 30 procent belasting zouden moeten betalen over hun elektriciteitskosten. Dit maakt deel uit van een poging van de Biden-regering om mining-activiteiten in de VS te verminderen.

Nadelige effecten voor Bitcoin

Uitspraken van de voorzitter van de Federal Reserve hebben negatieve gevolgen voor Bitcoin. Hierdoor lijkt er een uitdagende periode voor Bitcoin aan te komen. Als de rente daadwerkelijk met 0,50 procent stijgt op 22 maart, dan is dit een serieuze stap van de Federal Reserve.

Deze stijging zou de rentetarieven verhogen van de huidige 4,50-4,75 procent naar 5,00-5,25 procent. Voor veel beleggers wordt het dan aantrekkelijker om tijdelijk te investeren in Amerikaanse staatsobligaties.

Dit zou bijna gegarandeerd een rendement van ongeveer 5,25 procent opleveren. Afgezet tegen de risico’s van Bitcoin, cryptocurrency en aandelen lijkt deze keuze voor veel mensen aantrekkelijk. Vooral in onzekere tijden kan het verplaatsen van vermogen naar staatsobligaties een interessante optie zijn.

Somber economisch plaatje

Daarnaast speelt het macro-economische plaatje momenteel niet in het voordeel van Bitcoin, wat mogelijk de koers het meest beïnvloedt. De Amerikaanse Federal Reserve heeft op 22 maart weer de kans om de rente te verhogen.

Als we luisteren naar de uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell van deze week, lijkt de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank strengere maatregelen gaat nemen. Hierdoor wordt verwacht dat de rente op 22 maart met 0,50 procent zal stijgen.

Eerder was de verwachting een stijging van 0,25 procent. Dit betekent dat de Federal Reserve een meer agressieve benadering kiest. Dit is op zichzelf al nadelig voor Bitcoin, maar het kan ook een recessie veroorzaken die de situatie verder verslechtert.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.