Bitcoin en Ethereum dalen in waarde, markt vreest renteverhogingen

De waarde van Bitcoin daalde onverwachts onder de $30.000 grens afgelopen week, en de meeste experts beschouwen dit als een gezonde correctie na langdurige prijsstijgingen.

Op dit moment bevindt de Bitcoin-waarde zich rond de $27.300, en er is sprake van een consolidatieperiode waarin de prijs zijwaarts lijkt te bewegen. Volgens Sam Callahan van Swan Bitcoin maken investeerders zich ook zorgen over het rentebeleid van de Federal Reserve.

Bezorgdheid omtrent Federal Reserve

Op dit moment lijkt de markt zich zorgen te maken over de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, die naar verwachting de rente voor een langere periode op een hoog niveau zal houden en op 3 mei een nieuwe renteverhoging zal doorvoeren. Callahan stelt dat de kans groter is dat de rente langer hoog blijft, gezien zwakke economische indicatoren die momenteel wijzen op economische achteruitgang.

De Federal Reserve heeft nog steeds geen grip weten te krijgen op de inflatie, en de economie vertoont tekenen van verzwakking. Dit zou kunnen duiden op een mogelijke recessie, en het is onduidelijk hoe Bitcoin daarop zal reageren.

Bitcoin en recessie

Sinds de oprichting in 2009 heeft Bitcoin nog nooit een recessie meegemaakt. Hoewel het tijdens de Kredietcrisis ontstond, was het destijds nog niet van groot belang. Nu is Bitcoin een wereldwijde financiële activa geworden, en het is afwachten hoe het zal reageren op een mogelijke recessie.

Het blijft vooralsnog speculatie hoe Bitcoin zich zou gedragen tijdens een recessie. In theorie zou Bitcoin dienst kunnen doen als veilige haven vanwege zijn beperkte aanbod van 21 miljoen eenheden. Als er een recessie optreedt, zouden centrale banken waarschijnlijk geld moeten bijdrukken om de economie te ondersteunen.

Op de lange termijn zou dit positieve gevolgen kunnen hebben voor Bitcoin. Op korte termijn zouden bedrijven echter in moeilijkheden kunnen komen en zouden mensen hun baan kunnen verliezen.

Waarschijnlijk zal bij aanvang mensen eerst de toevlucht zoeken tot traditionele valuta om rekeningen te kunnen betalen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Bitcoin in een recessie eerst in waarde daalt, om vervolgens weer te stijgen zodra centrale banken de markt weer van liquiditeit voorzien.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.