Bitcoin en Ethereum ervaren verlies van marktaandeel te midden van dreigende economische teruggang

Bitcoin en Ethereum hebben afgelopen weekend respectievelijk een daling van 1,7 en 2,3 procent doorgemaakt. Op dit moment lijkt het alsof de markten in afwachting zijn van de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, die gepland staat voor dinsdagmiddag. Pas na deze toespraak worden significante koersbewegingen verwacht.

Achteruitgang in prestaties van Amerikaanse bedrijven

Uit gegevens van FactSet blijkt dat minder dan 1 procent van de bedrijven in de Amerikaanse S&P 500-index beter heeft gepresteerd dan verwacht in het afgelopen kwartaal. Deze resultaten liggen aanzienlijk onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, namelijk 8,6 procent, en het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, namelijk 6,4 procent.

John Butters van FactSet merkte op: “Als de index daadwerkelijk lagere winstcijfers moet rapporteren voor het vierde kwartaal van 2022, dan zou dat voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2020 zijn.”

Tijdens een gesprek met CoinDesk TV deelde David Siemer van Wave Financial zijn inzichten over de huidige markt. Hij gaf aan: “Hoewel de Amerikaanse arbeidsmarkt robuust is, vallen de kwartaalresultaten van bedrijven tegen. Ik verwacht nog steeds een economische teruggang in 2023, maar niet een die zeer ernstig is.”

Afwachten van impact

Volgens Siemer is het nog afwachten wat de uiteindelijke effecten zullen zijn van de renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve. Tussen maart 2022 en vandaag heeft de centrale bank de rente in totaal met 4,50 procent verhoogd. Het duurt echter enige tijd voordat de gevolgen van deze verhogingen merkbaar zijn in de economie.

Gedurende bijna 10 jaar stond de rente vrijwel op nul, waaraan de economie gewend raakte. Nu moet er plotseling worden omgegaan met een veel hogere rente, wat mogelijk kan leiden tot problemen voor zowel bedrijven als individuen na verloop van tijd.

Hoewel veel partijen wellicht kunnen overleven met een rente van ongeveer 0 procent, kan het voor hen moeilijker worden om datzelfde te doen bij een rente van 4,50 procent of hoger. Als er daadwerkelijk een economische teruggang plaatsvindt, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor Bitcoin en de rest van de markt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.