Bitcoin handhaaft een stabiele koers rond de 17.000 dollar, is het laagste punt bereikt?

De prijs van Bitcoin vertoont aanzienlijke weerstand rond de 17.000 dollar, zoals blijkt uit de on-chain gegevens van Glassnode. Diverse indicatoren wijzen op een verminderde kans op scherpe prijsdalingen.

De ineenstorting van FTX

De ondergang van FTX leidde tot een historische verkoopgolf waarbij 4,4 miljard dollar aan verliezen werd geleden. Door te kijken naar het gewogen gemiddelde van gerealiseerde verliezen, constateren de analisten van Glassnode dat de verliezen op de blockchain afnemen.

Volgens Glassnode bereikte Bitcoin een historisch laag niveau wat betreft de verhouding tussen gerealiseerde en totale verliezen. Aan het einde van de vorige bearmarkt bevond deze verhouding zich ongeveer op hetzelfde niveau. Dit biedt enige hoop op een mogelijke bodem.

Gerealiseerde marktkapitalisatie

Een andere on-chain statistiek die enige hoop biedt, is de Gerealiseerde Kapitalisatie. Dit is de marktkapitalisatie gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs van alle Bitcoins. Deze is inmiddels weer terug op het niveau van mei 2021. Opvallend genoeg stond de Bitcoin-koers destijds aanzienlijk hoger. Dit maakt Gerealiseerde Kapitalisatie tot een interessante manier om de totale marktwaarde te meten.

Het is tevens een goede methode om kapitaaluitstroom te meten. Sinds de piek heeft Gerealiseerde Kapitalisatie deze cyclus 17,0 procent verloren. In de cyclus van 2010-11 was er sprake van een uitstroom van 24 procent vanaf de hoogste waarde, terwijl het in 2014-15 om 14 procent ging en in 2017-18 om 16,5 procent. Hiermee bevindt de uitstroom van 17,0 procent in deze cyclus zich het dichtst bij die van 2017-18.

Volgens Glassnode vertoont de huidige cyclus qua volwassenheid de meeste overeenkomsten met de cyclus van 2017-18. Dit alles bij elkaar genomen, is er een kans dat we het laagste punt hebben bereikt of daar dichtbij zitten. Het sentiment beweegt langzaam in een positieve richting, maar dat biedt uiteraard geen garanties. Om de berenmarkt werkelijk te overwinnen, moet Bitcoin vanaf dit punt nog aanzienlijk stijgen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.