Bitcoin handhaaft een stabiele positie rond de waarde van 16.900 dollar

De Bitcoin-koers lijkt de afgelopen dagen rustig te blijven, alsof het in een stabiele fase verkeert. Nadat FTX problemen ondervond, ontstond er paniek, maar nu is die paniek verdwenen en is de mate van schommelingen tot een minimum gedaald. Tijdens de kerstdagen was er over het algemeen een kalme koers, wat voor velen waarschijnlijk gunstig was.

Een jaar van onzekerheid

Als we het jaar 2022 in één woord moeten beschrijven, zou dat waarschijnlijk “onzekerheid” zijn. De wereldwijde inflatie, de aanzienlijke renteverhogingen door centrale banken als reactie hierop en de problemen op financiële markten hebben voor chaos gezorgd. Dit alles heeft waarschijnlijk veel mensen getroffen. In 2021 hoopte men nog op een Bitcoin-koers van 100.000 dollar, maar die hoop is dit jaar snel vervlogen.

We begonnen het jaar al met verschillende koersdalingen en in mei raakten we nog verder in de problemen door de ineenstorting van het Terra-protocol. De combinatie van de ondergang van Terra en de renteverhogingen van centrale banken leidde tot een sombere situatie die veel partijen fataal werd. Sommigen beweren zelfs dat Terra de dominosteen was die het ineenstorten van FTX in gang heeft gezet.

Minder volatiliteit?

Volgens Edward Moya van Oanda zal Bitcoin in 2022 waarschijnlijk weinig spannende bewegingen laten zien. “Het lijkt erop dat Bitcoin zich comfortabel voelt tussen de 16.000 en 17.000 dollar,” schrijft Moya in een e-mail aan zijn lezers. Tijdens de periode tussen kerst en oud en nieuw gebeurt er meestal niet veel en zijn mensen in vakantiemodus. Aan de andere kant kan de lage liquiditeit zorgen voor grote koersschommelingen, en volatiliteit treedt vaak op wanneer niemand het verwacht.

Dit is uiteindelijk ook het interessante aan Bitcoin en de crypto-wereld. Onverwachte bewegingen en enorme volatiliteit zorgen ervoor dat er altijd wel iets te beleven valt in deze wereld. Ondertussen werken ontwikkelaars gestaag door en wordt onder andere het Lightning Network voorbereid voor grootschalig gebruik. De koers heeft misschien klappen gekregen, maar Bitcoin zelf leeft nog volop.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.