Bitcoin handhaaft zijn stabiliteit te midden van neergang in Amerikaanse aandelen

Gewoonlijk vertonen Bitcoin en Amerikaanse aandelen, vooral die in de technologiesector, een sterke correlatie. De afgelopen 24 uur vormden hierop echter een uitzondering. Terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt een moeilijke dag doormaakte, wist Bitcoin vrij stabiel te blijven. Wat was er aan de hand?

Afbreken van de koppeling met Bitcoin?

In het afgelopen jaar bewoog Bitcoin vaak in lijn met de aandelenmarkten. Dit komt doordat veel mensen Bitcoin op dezelfde manier beschouwen als technologie-aandelen. Het wordt gezien als een ‘risico-asset’, wat betekent dat het goed presteert als de economie groeit, maar als er onzekerheid ontstaat en beleggers risico willen vermijden, wordt Bitcoin als een van de eerste assets verkocht.

Dit verklaart ook de aanzienlijke volatiliteit van Bitcoin en waarom de digitale valuta vaak eerst nieuwe recordhoogtes bereikt voordat de aandelen dat doen, maar ook eerder daalt. Het is mogelijk dat Bitcoin nu loskomt van de bewegingen van aandelen, maar het is ook denkbaar dat het FTX-schandaal al invloed heeft gehad op de dieptepunten van Bitcoin. Uiteindelijk wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. Als de verkopers grotendeels uit de markt zijn gestapt, is het mogelijk dat we het dieptepunt hebben bereikt.

Economische neergang in 2023

Volgens Ryan Selkis van Messari Crypto staat er nog steeds een economische neergang gepland voor 2023. Dit is niet verrassend gezien het feit dat de rente het afgelopen decennium consistent op nul stond. De markt en de economie zijn als het ware afgestemd op deze lage kapitaalkosten. Nu is de rente echter snel gestegen naar 4,25 tot 4,50 procent in de Verenigde Staten, waardoor veel bedrijven die herfinanciering nodig hebben in de problemen kunnen komen.

Dit kan leiden tot faillissementen, wat op zijn beurt de werkloosheid kan verhogen, wat het uiteindelijke doel van de Federal Reserve is. Hogere werkloosheid betekent lagere uitgaven en dat heeft een dempend effect op de inflatie. De Amerikaanse centrale bank heeft herhaaldelijk aangegeven dat ze de rente zullen blijven verhogen of handhaven totdat ze daadwerkelijk controle hebben over de inflatie.

Het is moeilijk te bepalen in hoeverre dit waar is. De Federal Reserve moet deze duidelijke taal gebruiken. Als ze aangeven dat ze zich ook zorgen maken over een economische neergang en mogelijk hun beleid moeten aanpassen, kan het vertrouwen van de markt afnemen. Bluffen is ook een tactiek om de inflatie onder controle te houden, en het lijkt erop dat de Federal Reserve dat doet.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.