Bitcoin kan in waarde stijgen doordat er enorme bedragen aan dollars worden ingezet om First Republic Bank te redden

Met de voortdurende problemen in de Amerikaanse banksector voorspelt Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX en ervaren in cryptogeld, dat Bitcoin binnenkort een opwaartse beweging zal doormaken. Hij verwacht dat de Federal Reserve haar programma voor het verstrekken van leningen aan banken zal uitbreiden, wat mogelijk leidt tot meer beschikbaarheid van geld op de markt en daardoor een stijging van de Bitcoin-prijs.

Arthur Hayes voorspelt toename in Bitcoin-waarde

Hayes voorspelt dat de huidige onzekerheid rondom First Republic Bank (FRC) hoogstwaarschijnlijk zal zorgen voor een grotere hoeveelheid geld in de markt, wat de prijs van risicovolle activa zoals Bitcoin naar ongekende hoogten kan duwen. In een tweet naar zijn 376.200 volgers op Twitter verkondigt hij: “Opnieuw een vrijdag, opnieuw een Amerikaanse bank aan de rand van de afgrond door de FDIC.

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) overweegt mogelijk om First Republic Bank over te nemen vanwege financiële onzekerheid. Dit zou kunnen leiden tot een uitbreiding van het programma voor het verstrekken van leningen aan banken dat vorige maand door de Federal Reserve werd gelanceerd, met als doel banken in moeilijkheden te helpen. Het Bank Term Funding Program biedt leningen voor één jaar om de liquiditeit te vergroten en depositohouders te beschermen. Gebaseerd op het aantal banken dat van dit programma gebruik kan maken, zou er mogelijk tot wel 2 biljoen dollar aan extra geld beschikbaar kunnen komen, volgens JP MORGAN Chase & Co.

Hayes benadrukt dat het probleem bij FRC ligt in hun balans, die weinig staatsleningen bevat en juist veel andere risicovolle leningen, zoals leningen voor commercieel vastgoed, die niet in aanmerking komen voor het Bank Term Funding Program. Tenzij een andere ‘muppet bank’ besluit om FRC te helpen, verwacht Hayes dat het Bank Term Funding Program tijdens het weekend zal worden uitgebreid, zodat ook andere soorten leningen in aanmerking komen om te worden geruild tegen nieuw gedrukte Amerikaanse dollars.

Effect van FDIC-overname op de bankensector

Als de FDIC besluit om First Republic Bank over te nemen vanwege financiële onzekerheid, kan dit een keerpunt betekenen voor het vertrouwen in de bankensector. Het zou aangeven dat de overheid bereid is om in te grijpen en banken te redden van een dreigende ondergang. Dit zou het vertrouwen in de bankensector kunnen vergroten en de stabiliteit van andere banken kunnen versterken.

Aan de andere kant kan dit ook een negatieve boodschap uitdragen over de gezondheid van de Amerikaanse bankensector en zorgen opwekken over de stabiliteit van andere banken. Hierdoor zou de vraag naar bankaandelen kunnen afnemen en zouden investeerders mogelijk hun vertrouwen verliezen en elders investeren. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot verdere daling van de aandelenkoersen van banken en een algemene afname van economische activiteit binnen de financiële sector.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.