Bitcoin kan mogelijk profiteren van een smooth landing in 2023

Op 21 februari brak de Bitcoin koers door de $25.000 grens, wat resulteerde in een stijging van 53 procent gedurende het jaar 2023. Op dat moment leek het logisch om te verwachten dat de rally zou blijven doorgaan.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen overtroffen echter de verwachtingen, wat aangeeft dat de economie robuust is en de kans op een recessie waarschijnlijk kleiner wordt.

Gemakkelijke overgang

Sinds maart 2022 heeft de Federal Reserve de Amerikaanse rente met in totaal 4,50 procent verhoogd. Velen hadden voorspeld dat dit problemen voor de economie zou opleveren en dat deze de uitdaging niet zou doorstaan. Toch tonen steeds meer economische gegevens aan dat de economie veerkrachtiger is dan gedacht. De positieve detailhandelsverkopen versterken het idee van een “gemakkelijke overgang”.

We spreken van een gemakkelijke overgang als de Federal Reserve erin slaagt om ondanks de renteverhogingen de economie uit een recessie te houden. Op die manier landt de economie als het ware zacht en veilig. Een harde landing zou leiden tot een kleine recessie, iets waar de markt natuurlijk niet op zit te wachten.

Op de lange termijn lijkt het echter nog steeds een uitdaging voor de Federal Reserve om de rente langdurig op dit relatief hoge niveau te handhaven, de balans van 9 biljoen dollar af te bouwen zonder de economie aanzienlijk te schaden. Marcel Pechman van Cointelegraph geeft aan: “Als dit lukt, zou het gunstig kunnen zijn voor risico-assets zoals aandelen, grondstoffen en Bitcoin.”

Premium op Chinese USD Coin

Op dit moment lijken China en Azië actieve kopers te zijn op de Bitcoin- en cryptocurrency-markt. Dit wordt onder andere weerspiegeld in de Chinese USD Coin Premium. Deze index meet het verschil tussen peer-to-peer stablecoin transacties in China en de Amerikaanse dollar.

Wat opvalt, is dat Chinezen meer betalen voor USDC wanneer de vraag naar cryptocurrency’s hoog is. Soms loopt deze premium zelfs op tot 4 procent. Dit betekent eigenlijk dat Chinezen $1,04 betalen om één USDC te verwerven.

Na een piek van 4 procent eind januari is de index inmiddels wat gedaald, maar de premium blijft aanwezig. Op dit moment bedraagt de premium ongeveer 2,5 procent, wat nog steeds positief is. Hierdoor lijken Chinezen nog steeds actieve kopers in deze markt te zijn.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.