Bitcoin koers reageert sterker op FTX-incident dan op macro-economische omstandigheden

De daling van de FTX en de bijbehorende gebeurtenissen hebben volgens Messari een grotere impact gehad op de Bitcoin koers dan bredere macro-economische ontwikkelingen zoals renteverhogingen en inflatie.

In een rapport genaamd “Stand van Bitcoin Q4 2022,” gepubliceerd door Messari op 10 februari, stellen onderzoeksanalisten Sami Kassab en Chris Collar dat de ineenstorting van FTX heeft geleid tot een prijsdaling van 25 procent voor Bitcoin.

Hoe heeft #Bitcoin het gedaan in Q4 22′ te midden van ongunstige macro- en cryptomarkten? + De ineenstorting van FTX zorgde voor een schommeling van 25%, wat invloed had op gecentraliseerde entiteiten/beurssaldi + Jaarprestaties dalen met 64% na de halveringstrend + Actieve adressen stegen met 2% QoQ Volledig rapport👇 pic.twitter.com/6hhSqNEVbr— Messari (@MessariCrypto) 10 februari 2023

Zelfs de Federal Reserve bereikt een vergelijkbare conclusie. Ze beweren dat Amerikaanse renteverhogingen weinig invloed hadden op de koers. Volgens de Federal Reserve had alleen inflatie enig effect op de Bitcoin koers. “In tegenstelling tot andere activaklassen vertoont Bitcoin geen enkele correlatie met monetair en macro-economisch nieuws,” meldt de New York Fed.

“Het Bitcoin vertoont, in tegenstelling tot andere activaklassen, geen correlatie met monetair en macro-economisch nieuws.” – NY Fed Zelfs de Fed ziet dat Bitcoin minder gevoelig wordt voor de macro-economische context naarmate de liquiditeit groeit. De overgang van speculatief risico-actief naar een basismiddel voor monetaire doeleinden is aan de gang 👀 https://t.co/9ACRAg78Hi— Joe Consorti ⚡ (@JoeConsorti) 8 februari 2023

Het is opmerkelijk dat de Federal Reserve tot deze conclusies komt, maar nog opmerkelijker is dat ze Bitcoin blijkbaar als belangrijk genoeg beschouwen om er onderzoekstijd aan te besteden. De auteurs van het onderzoek, Gianluca Benigo en Carlo Rosa, hebben gegevens verzameld van januari 2017 tot december 2022 om de invloed van macro-economisch nieuws op verschillende activa te meten.

Een grote verrassing

Volgens de auteurs is het gedrag van Bitcoin het meest opmerkelijke resultaat van hun studie. Benigo en Rosa waren volledig verrast dat Bitcoin het enige activum is dat volledig losstaat van monetair en macro-economisch nieuws. “Het belangrijkste resultaat is dat Bitcoin, in tegenstelling tot andere Amerikaanse activa, volledig losstaat van monetair en macro-economisch nieuws,” zeggen de auteurs.

“Deze ontkoppeling is verwarrend, want je zou denken dat onverwachte veranderingen in de rente in principe invloed zouden moeten hebben op de Bitcoin koers, zelfs als je Bitcoin puur als speculatieve activa beschouwt,” aldus Benigo en Rosa. Hoewel de Federal Reserve nog niet klaar is met renteverhogingen, is Bitcoin positief aan 2023 begonnen, hoewel er momenteel een kleine correctie plaatsvindt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.