Bitcoin Lightning Network blijkt 1.000 keer goedkoper dan Visa en MasterCard

Recente data van Glassnode wijst uit dat het Lightning Network van Bitcoin (BTC) aanzienlijk kostenefficiënter is dan oudere traditionele betalingsnetwerken.

Gemiddeld tarief van 3.000 Satoshis per 1 BTC

Volgens James Check, de belangrijkste analist bij Glassnode, bedraagt het gemiddelde tarief voor het overmaken van waarde via het Lightning Network momenteel 3.000 Satoshis per 1 BTC. Dit komt neer op $0,84 om $28.800 aan waarde te verzenden, wat overeenkomt met een vergoeding van slechts 0,0029%.

Vergeleken met de kosten van betalingsverwerkers zoals MasterCard of Visa, is het Lightning Network dus 1.000 keer voordeliger. Deze aanzienlijke kostenbesparing werd opgemerkt door de Bitcoin-analist genaamd ‘Dylan LeClair’.

Het Bitcoin Lightning Network

Het Lightning Network is een oplossing van laag 2 voor betalingen die is gebouwd bovenop de grootste cryptocurrency ter wereld. Het werd oorspronkelijk voorgesteld als een manier om Bitcoin als betaalmethode efficiënt te maken. Recente gegevens tonen aan dat het niet alleen snel is, maar ook goedkoop, aangezien het gemiddelde tarief sinds november 2021 gestaag is gedaald.

Traditionele betalingsnetwerken zoals Visa en MasterCard brengen doorgaans 2-3% kosten in rekening per transactie, waardoor ze een relatief kostbare optie zijn voor bedrijven. Bovendien merkt Check van Glassnode op dat gebruikers hun eigen nodes beheren en kanalen onderhouden. Veel Lightning-gebruikers maken gebruik van bewaarportefeuilles zoals Wallet of Satoshi en Alby om microbetalingen uit te voeren op sociale media-apps zoals Nostr.

Desondanks blijkt het Lightning Network goed te werken voor relatief kleinere betalingen. Check benadrukt dat het typische kanaal kleiner is dan 1 BTC. De mediane kanaalgrootte is 0,02 BTC en het gemiddelde is 0,08 BTC, wat betekent dat het Lightning Network over het algemeen geschikt blijft voor betalingen onder de $1.000.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.