Bitcoin Lightning Network krijgt eerste fysieke geldautomaat voor Bitcoin aankopen in Australië

In de Australische plaats Coolangatta is de allereerste geldautomaat (ATM) geïntroduceerd waarmee men Bitcoin kan aanschaffen via het Lightning Network. Deze nieuwe automaat bevindt zich in het The Strand winkelcentrum en staat vanaf nu ter beschikking van het winkelend publiek. Dit zijn de stappen die genomen worden om Bitcoin toegankelijk te maken voor een breder publiek.

De Integratie van Lightning

Een Bitcoin Lightning Network ATM functioneert in principe op dezelfde wijze als een gewone geldautomaat, met het opvallende verschil dat ze aanzienlijk sneller zijn. Bij het ontvangen van Bitcoin op het ‘normale’ netwerk, is men genoodzaakt te wachten totdat de transactie in het eerstvolgende blok is verwerkt. Bij het Lightning Network worden Bitcoins onmiddellijk naar jouw wallet verstuurd en zijn de transactiekosten veel lager.

Deze ATMs maken het tevens mogelijk om zelfs kleine hoeveelheden Bitcoin aan te schaffen. Momenteel maken de meeste ATMs nog gebruik van het reguliere Bitcoin-netwerk, wat enkele beperkingen met zich meebrengt. In situaties waarin de transactiekosten hoog zijn, moeten de beheerders van de geldautomaten vaak transacties samenvoegen om kosten te besparen. Met name tijdens periodes van sterke prijsstijgingen kunnen de kosten sterk oplopen.

Dit kan tevens leiden tot langere wachttijden. Alvorens de ATM een transactie verwerkt, moet er gewacht worden op andere gebruikers wereldwijd die ook Bitcoin willen ontvangen. Pas wanneer er voldoende vraag is, kan de transactie worden uitgevoerd, waardoor gebruikers niet buitensporige vergoedingen betalen voor de transactie.

De Inzet van Lightning

Het Lightning Network lost deze problemen in theorie allemaal op. De technologie is nog niet optimaal, maar toont geleidelijke verbeteringen. Wat interessant is, is dat gebruikers direct toegang krijgen tot hun Bitcoin zodra het contante geld in de automaat is ingevoerd. In sommige gevallen kunnen er nog steeds transactiekosten van toepassing zijn, maar deze vallen over het algemeen in het niet bij de kosten van gewone Bitcoin-transacties.

De introductie van de Lightning Network ATMs in Australië komt kort na het nieuws dat het land El Salvador heeft ingehaald wat betreft het aantal ATMs. Australië is het nieuwe jaar begonnen met 216 Bitcoin ATMs. Het totale aantal Bitcoin ATMs wereldwijd staat momenteel op 38.602, waarvan er alleen al in 2022 6.071 zijn geïnstalleerd.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.