Bitcoin maakt in 2023 een groei van 60% door, terwijl Amerikaanse banken een verlies van $100 miljard lijden

Het huidige jaar, 2023, staat tot dusverre in het teken van Bitcoin. In 2009 introduceerde Satoshi Nakamoto Bitcoin als een reactie op het traditionele financiële systeem, waarin centrale machthebbers, waaronder grote banken, de overhand hebben. Dit jaar heeft de waarde van Bitcoin al met 60 procent gestegen, terwijl de toonaangevende Amerikaanse banken een waardevermindering van $100 miljard hebben moeten incasseren.

De opmerkelijke ontkoppeling

Bitcoin geeft niet alleen het nakijken aan de dominante banken in de wereld, maar presteert ook aanzienlijk beter dan aandelen. Dit is een opmerkelijke ontwikkeling, gezien het feit dat de waarde van Bitcoin lange tijd in lijn was met de prestaties op de aandelenmarkten.

Als de aandelen omhoog gingen, steeg Bitcoin mee, en vice versa. Op dit moment presteren aandelen echter niet zo goed, terwijl Bitcoin een sterke groei doormaakt. De eens aanwezige correlatie tussen de waarde van Bitcoin en technologieaandelen lijkt op dit moment afwezig te zijn.

De Amerikaanse Nasdaq 100, de technologiebeurs van de Verenigde Staten, heeft in de eerste drie maanden van 2023 een daling van ongeveer 15 procent doorgemaakt. Alleen de S&P 500 kan een kleine stijging noteren, maar dit betreft slechts enkele procentpunten. Is 2023 dan het jaar waarin Bitcoin definitief doorbreekt als alternatief voor goud?

Banken gaan massaal achteruit

Het schouwspel wordt compleet wanneer we kijken naar de prestaties van de zes grootste Amerikaanse banken op de beurs: JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley en Goldman Sachs. Gezamenlijk hebben deze banken sinds het begin van 2023 ongeveer $100 miljard aan waardevermindering ervaren.

Bank of America presteert dit jaar het slechtst, met een daling van ongeveer 17 procent. Goldman Sachs volgt echter nauwlettend, met een daling van bijna 12 procent.

Daarna komen Wells Fargo (9 procent), JPMorgan Chase (6 procent), Citigroup (3 procent) en Morgan Stanley (1 procent). Het vertrouwen in banken neemt langzaam af en de markt zoekt massaal naar alternatieven. Zal Bitcoin dit jaar blijven bewijzen dat het een betrouwbare keuze is? Dat gaan we meemaken!

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.