Bitcoin mijnbouwhardware prijzen bereiken laagste niveau in jaren

Als je ooit hebt overwogen om Bitcoin te delven, zou dit wellicht het juiste moment kunnen zijn om voordelig in te stappen. Momenteel bevinden de prijzen voor mijnbouwhardware zich namelijk op het laagste punt in jaren. Sinds de hoogste piek in 2021 zijn de prijzen in ieder geval met 80 procent gedaald.

Wat is hiervan de oorzaak?

Dit komt hoofdzakelijk door de Bitcoin koers, die flink is gedaald vanaf de hoogste waarde ooit. Daarnaast hebben we, zeker in Europa, te maken met een energiecrisis, wat heeft geleid tot aanzienlijke stijgingen in de energieprijzen. Als laatste was er dit jaar enorm veel concurrentie binnen het mijnbouwlandschap. De hashrate van het Bitcoin netwerk bleef maar toenemen.

De combinatie van deze drie factoren heeft ertoe geleid dat veel mijnwerkers hun Bitcoin hebben moeten verkopen en nu ook hun mijnbouwhardware van de hand doen. Er zijn zelfs mijnbouwopstellingen waarvan de prijzen met meer dan 86 procent zijn gedaald sinds de hoogste piek in mei 2021. Waar men destijds nog 119,25 dollar per terahash betaalde, is dat nu slechts 15,71 dollar. Enkele modellen in deze prijscategorie zijn onder andere de Antminer S19 van Bitmain en de Whatsminer M30s van MicroBTC.

Voordelig delven

Zelfs de minst efficiënte machines kosten nu nog maar 4,72 dollar, terwijl men voorheen nog 52,85 dollar per terahash betaalde. We moeten teruggaan naar november 2020 voordat we voor het laatst zulke prijzen zagen. De aanzienlijke daling in prijzen van mijnbouwapparatuur kan grotendeels worden toegeschreven aan het faillissement van enkele grote mijnbouwbedrijven die tijdens de stijgende markt in 2021 te veel schulden hebben aangegaan.

Dit verliep allemaal goed, totdat de bearmarkt aanbrak. Het dilemma voor de mijnbouwbedrijven was dat ze voor een keuze stonden. Wanneer concurrenten geld begonnen te lenen om hun hashrate te vergroten, moesten ze meedoen of genoegen nemen met een tijdelijke omzetdaling. Op zulke momenten is de verleiding groot om een kredietlijn aan te gaan, en daar ging het voor een groot deel ernstig mis.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.