Bitcoin mijnwerkers verkeren in een overlevingsmodus, wat kunnen we verwachten in 2023?

Het is ongetwijfeld opgemerkt dat het jaar 2022 zeer uitdagend was voor de Bitcoin-mijnbouwindustrie. De waarde van Bitcoin, die de voornaamste indicator is voor de inkomsten van mijnwerkers, is de afgelopen maanden sterk gedaald. Bovendien is de hashrate, oftewel de rekenkracht van het netwerk, aanzienlijk toegenomen, en zijn de energieprijzen gestegen.

Gevaarlijke combinatie

Dit alles vormt een gevaarlijke combinatie voor de mijnbouwindustrie en met name voor mijnwerkers die in 2021 te veel risico hebben genomen. Het nemen van te veel risico betekende dat zij aanzienlijke schulden hebben aangegaan en de overtuiging hadden dat de waarde van Bitcoin alleen maar zou blijven stijgen. Echter, dit optimisme is het afgelopen jaar hard onderuit gehaald, wat resulteerde in problemen voor veel mijnwerkers. De verwachting is dat in de komende periode veel mijnwerkers failliet zullen gaan, terwijl anderen worden overgenomen door andere bedrijven.

“Op dit moment hebben we te maken met veel variabelen, en de industrie zal waarschijnlijk over 12, 18 of 24 maanden aanzienlijk anders zijn dan vandaag,” aldus Jason Les, CEO van Riot Blockchain, in een interview met The Block.

De meeste leidinggevenden van mijnbouwbedrijven zijn het erover eens dat degenen zonder vaste energiecontracten of te veel schulden moeite zullen hebben om overeind te blijven. Fred Thiel, CEO van Marathon Digital, verwacht ook dat de waarde van Bitcoin zal blijven schommelen tussen de $15.000 en $21.000, totdat er positief nieuws komt vanuit het bredere economische plaatje.

Overleven na de halvering

Het lijkt erop dat de meeste leidinggevenden van mijnbouwbedrijven het erover eens zijn dat overleven na de halvering van de beloning voor het delven van nieuwe blokken de voornaamste uitdaging is. Gewoonlijk zien we de waarde van Bitcoin stijgen in aanloop naar de halvering, gevolgd door een nieuwe stijging na de halvering. De halvering houdt in dat de beloning voor mijnwerkers wordt gehalveerd.

Na de halvering komt er elke 10 minuten aanzienlijk minder nieuwe Bitcoin in omloop, wat in het verleden heeft geleid tot sterke waardestijgingen. Tyler Page, CEO van Cipher Mining, benadrukt zelfs dat de halvering als een soort bedreiging boven de industrie hangt. Als mijnwerkers echter deze periode overleven, is de kans groot dat hun bedrijf zal floreren. Dit geldt vooral als ze op dat moment nog steeds een aanzienlijke voorraad Bitcoin bezitten.

Het is mogelijk dat sommige mijnwerkers na de volgende halvering ervoor kiezen om een deel van hun Bitcoin te verkopen. Dit zou een slimme strategie zijn om te kunnen overleven. Verkopen tijdens een periode van stijgende waarde, in plaats van extra schulden en risico’s nemen op zulke momenten.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.