Bitcoin mining werd in 2022 efficiënter en milieuvriendelijker

Ondanks de challenges op de markt in 2022, onderging de Bitcoin mining-industrie aanzienlijke verbeteringen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid. Volgens het Bitcoin Mining Council (BMC) draait nu meer dan de helft, namelijk 58%, van de industrie op hernieuwbare energiebronnen. Uit een persbericht op donderdag bleek dat de BMC-leden zelfs voor 63,8% afhankelijk zijn van duurzame energiebronnen.

Bitcoin gaat groen

De BMC verklaart hiermee in feite dat Bitcoin als een milieuvriendelijke optie wordt beschouwd. De organisatieleden vertegenwoordigen een rekenkracht van 119 exahash, wat neerkomt op ongeveer 48,4% van de wereldwijde hashrate. Deze hashrate staat voor de totale rekenkracht die momenteel in het Bitcoin-netwerk aanwezig is. Een hogere hashrate betekent dat individuele miners meer rekenkracht nodig hebben om dezelfde productiesnelheid te handhaven.

Hoe moeilijker het wordt om nieuwe blokken te vinden, des te meer rekenkracht individuele miners moeten inzetten om de productie op peil te houden. Hoewel deze apparaten aanzienlijke energie vereisen, benadrukt de BMC dat een groot deel van de energiebronnen schoon is en op een zeer efficiënte manier wordt benut.

“De onderzoeksresultaten tonen aan dat BMC-leden en enquête-deelnemers momenteel voor 63,8% afhankelijk zijn van duurzame energiebronnen. Op basis van de gegevens schatten we dat de wereldwijde energiemix in de mining-industrie voor 58,9% uit groene energie bestaat, waardoor het een van de meest milieuvriendelijke industrieën ter wereld is,” aldus het Bitcoin Mining Council.

Is Proof-of-Stake een betere optie?

Proof-of-Stake is een alternatief systeem waarbij weinig tot geen energie nodig is om het netwerk en de blockchain te beveiligen. Echter, niet iedereen is het erover eens dat dit automatisch beter is voor het milieu. Bovendien blijft de vraag of Proof-of-Stake op lange termijn een veilige optie is om een crypto-netwerk te beveiligen. Deze technologie moet zich op grotere schaal over een langere periode bewijzen voordat er definitieve uitspraken over kunnen worden gedaan.

Bitcoin-enthousiastelingen beweren verder dat Proof-of-Work juist een concept is dat potentie heeft om het milieu te ondersteunen. Dit gebeurt onder andere door het promoten van groene energie en het voorzien van duurzame energieproducenten van een stabiele inkomstenbron. Bovendien draagt Bitcoin mining in de olie- en gasindustrie bij aan het voorkomen van ongecontroleerde verbranding van gas, bekend als “affakkelen”. Door Bitcoin te minen in plaats van gas te affakkelen, wordt de uitstoot van CO2 in de atmosfeer aanzienlijk verminderd.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.