Bitcoin-miningbedrijf Core Scientific ontvangt lening van 72 miljoen dollar om insolventie te voorkomen

De zwakke prestaties van de Bitcoin-koers leggen aanzienlijke druk op de mining-industrie. Core Scientific, op dit moment de grootste speler in de mining-sector, wordt naar verluidt geconfronteerd met een dreigend faillissement. Om dit te vermijden, heeft de voornaamste schuldeiser van het bedrijf een lening van 72 miljoen dollar verstrekt aan Core Scientific.

Welke voorwaarden zijn eraan verbonden?

Het bedrijf ontvangt de eerste 40 miljoen dollar van de lening zonder enige vereisten. Dit bedrag wordt onmiddellijk door B. Riley aan Core Scientific verstrekt, om het bedrijf tijdelijk boven water te houden. De volgende 32 miljoen dollar wordt toegekend onder de voorwaarde dat Core Scientific alle betalingen aan partijen die hardware aan hen verhuren, staakt zolang de Bitcoin-koers lager blijft dan 18.500 dollar.

De laatste keer dat de Bitcoin-koers boven de 18.500 dollar lag, was op 9 november. Hierna daalde de koers met 14 procent. Uiteindelijk bereikte de koers een tijdelijk dieptepunt van 15.600 dollar. Momenteel is de koers van Bitcoin enigszins hersteld en staat op 17.700 dollar. Hoewel dit niet de koers is waarop men aan het begin van het jaar hoopte, is het toch een aanzienlijke stijging ten opzichte van het tijdelijke dieptepunt.

Overmatig risico

Het is niet moeilijk te raden welke factoren uiteindelijk hebben bijgedragen aan de problemen van Core Scientific. “Core Scientific volgde een agressieve en ondoordachte strategie […] waarbij het bleef investeren in energievoorzieningen en het uitbreiden van mining-capaciteit, terwijl het nooit Bitcoin verkocht tegen hogere koersen,” zoals geanalyseerd door B. Riley.

In april werd het bedrijf gedwongen om 9.618 Bitcoin te verkopen voor een totale waarde van 362 miljoen dollar. Dit resulteerde in een aanzienlijk verlies voor het bedrijf. In het meest recente financiële rapport van 22 november gaf Core Scientific toe dat het niet over voldoende liquiditeit beschikte om 2022 te doorstaan.

Bovendien twijfelde het bedrijf aan de mogelijkheid om nog geld uit de markt te halen. Dit is nu gedeeltelijk gelukt. Sinds het begin van 2022 is de aandelenkoers van Core Scientific met 97,7 procent gedaald, van 11,02 dollar naar 0,25 dollar. Op dit moment investeren brengt dan ook aanzienlijke risico’s met zich mee.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.