Bitcoin-moeilijkheidsgraad ondergaat grootste daling sinds 2021

Het lijkt erop dat de uitdagende omstandigheden in de markt opnieuw van invloed zijn op het Bitcoin (BTC) ecosysteem. De complexiteit van BTC-mining is namelijk met de grootste marge gedaald sinds juli 2021.

Complexiteit van het Bitcoin-netwerk

De complexiteit is aangepast met een afname van 7,32% bij blokhoogte 766.080. Dit viel samen met een daling van de gemiddelde hashrate van ongeveer 264 EH/s naar circa 245 EH/s.

De complexiteit van het Bitcoin-netwerk past zich automatisch aan op basis van de beschikbare hash-kracht voor het netwerk. Dit komt neer op de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin-blokken aan de blockchain worden toegevoegd, wat doorgaans rond de 10 minuten ligt.

Bovendien wordt de complexiteit elke 2.016 blokken aangepast, wat zich vertaalt naar ongeveer 2 weken. Het is momenteel onzeker of er een verdere daling zal volgen of juist een stijging.

Afgenomen inkomsten voor BTC-miners

In het derde kwartaal van dit jaar zijn de kosten voor het delven van nieuwe BTC aanzienlijk gestegen vergeleken met voorgaande jaren. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door wereldwijd stijgende energieprijzen en het wereldwijde tekort aan chips.

Hierdoor zijn de inkomsten voor Bitcoin-miners eind november naar het laagste punt in 2 jaar gedaald, wat verergerd wordt door de huidige prestaties op de crypto-markt.

Dit heeft ertoe geleid dat verschillende miners hun activiteiten tijdelijk hebben stopgezet, wat heeft bijgedragen aan de recente daling van hashrates. Mining-analist ‘Jaran Mellerud’ is ook van mening dat de stijgende energieprijzen de voornaamste reden zijn voor de daling in hashrate. Mellerud sluit af met de opmerking dat veel miners momenteel nagenoeg break-even draaien qua cashflow en gedwongen zullen worden hun machines uit te schakelen als de marktomstandigheden verder verslechteren.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.