Bitcoin NFTs floreren en vertegenwoordigen 40 procent van alle transacties

Uit blockchain-gegevens blijkt dat Bitcoin Inscriptions, ook wel bekend als NFTs, op dit moment een opmerkelijke opleving doormaken. Na een eerdere afname in populariteit op de Bitcoin-blockchain nemen ze nu aanzienlijk meer blokruimte in beslag. Dit zal mijnwerkers zeker verheugen, aangezien het extra omzet oplevert.

40 procent van alle transacties

Volgens gegevens van het on-chain analysebedrijf Glassnode heeft het dagelijkse aantal Bitcoin Inscriptions een nieuw record bereikt. Deze week bereikte dit fenomeen een hoogtepunt van 193.000 Inscriptions op één dag.

Wat Inscriptions bijzonder maakt, is dat ze, in tegenstelling tot netwerken zoals Ethereum, NFTs produceren die direct op de blockchain worden uitgebracht.

Bij Ethereum gaat het om een verwijzing naar een afbeelding, niet om de afbeelding zelf. Daarom worden ze Bitcoin Inscriptions genoemd.

Inmiddels zijn Bitcoin Inscriptions zo populair geworden dat ze verantwoordelijk zijn voor 40 procent van alle transacties op het Bitcoin-netwerk. Opmerkelijk genoeg neemt de blokruimte die deze inscripties innemen op hetzelfde moment af.

Dit komt doordat tekstgebaseerde inscripties momenteel aan populariteit winnen. Ze zijn lichter van gewicht dan bijvoorbeeld afbeeldingen of video’s op de Bitcoin-blockchain.

Vijf categorieën

Op dit moment zijn er vijf categorieën van inscripties voor Bitcoin: afbeeldingen, tekst, audio, video en andere. In de beginfase van de technologie (gelanceerd op 21 januari 2023) waren afbeeldingen de meest populaire toepassing.

Nu beginnen ook andere categorieën terrein te winnen. Vooral tekstgebaseerde inscripties doen het momenteel goed op de Bitcoin-blockchain.

In de bovenstaande grafiek van Glassnode is te zien hoeveel ruimte een inscriptie inneemt op de Bitcoin-blockchain. Tekstgebaseerde inscripties zijn aanzienlijk kleiner, maar zijn erg populair in vergelijking met afbeeldingen, audio en video.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.