Bitcoin ondervindt een lichte deuk, maar behoudt een redelijk stabiele positie

Voor een lange periode vertoonde de Bitcoin-waarde een sterke correlatie met de traditionele financiële markt. Nu lijkt de grootste cryptocurrency op de markt langzaamaan los te komen van deze verbinding. Het tijdstip dat Bitcoin hiervoor heeft gekozen is opmerkelijk, aangezien aandelen zich momenteel in een moeilijke fase bevinden.

Vierde dag van neergang

De Amerikaanse Nasdaq verloor gisteren opnieuw 1 procent van zijn marktkapitalisatie, en ook de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average (DJIA) zagen enkele procentpunten daling. Hierdoor bevinden de grote beurzen zich op de vierde opeenvolgende dag van verlies, wat zeldzaam is op de aandelenmarkten. De verliezen zijn wellicht iets kleiner dan die op de cryptomarkt, maar dat geldt vaak ook voor de winsten.

Na het verlies van 1 procent staat de Amerikaanse Nasdaq op het laagste punt in 15 maanden. Sinds het begin van 2022 is de Nasdaq met 33,35 procent gedaald, wat aanzienlijk is voor een grote beursindex. Dit feit maakt het des te opmerkelijker dat Bitcoin de afgelopen weken redelijk stabiel is gebleven. Meestal verliest Bitcoin meer waarde dan de beursindices wanneer deze dalen.

Stijging in obligaties en olie

In tegenstelling tot aandelen zijn staatsobligaties en olie juist aan een opwaartse trend begonnen. Amerikaanse staatsobligaties bieden momenteel soms een rendement van wel 4 procent. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor handelaren om te investeren in risicovollere activa zoals Bitcoin en aandelen. Bij de Amerikaanse overheid is er immers een zekere garantie dat ze hun leningen terugbetalen, en een gegarandeerd rendement van 4 procent is niet slecht.

Dit geldt zeker op een moment waarop veel handelaren verwachten dat alle koersen mogelijk een klap zullen krijgen. Dit draagt ook bij aan de uitdagingen waarmee de markt momenteel te maken heeft om overeind te blijven. Bitcoin weet dit behoorlijk goed te doen door relatief stabiel te blijven rond de $19.000, maar een aanzienlijke stijging hebben we al een tijdje niet meer gezien.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.