Bitcoin prijs stijgt door zorgen over ineenstorting van Amerikaanse bank

In de afgelopen 24 uur is de prijs van Bitcoin met meer dan 3 procent gestegen, vanwege bezorgdheid over een mogelijke instorting van de First Republic Bank. Op 25 april daalden de aandelen van deze bank met meer dan 50 procent na opnames van meer dan 100 miljard dollar door klanten van de bank.

Bitcoin reageert onmiddellijk

Het duurde niet lang voordat Bitcoin reageerde op het nieuws van de bank. Binnen 90 minuten na de aankondiging steeg de Bitcoin prijs met 2,4 procent. Opmerkelijk genoeg leidde dit tot een loskoppeling van Bitcoin van de S&P 500.

Het idee dat Bitcoin fungeert als een veilige haven tijdens economische tegenspoed komt weer naar voren. Hoewel nog beperkt, is het opvallend dat de prijs stijgt na problemen bij een nieuwe bank.

Eerste Republic had al sinds maart problemen, waardoor 11 grote banken, waaronder JPMorgan en Bank of America, 30 miljard dollar bij de bank onderbrachten. Het lijkt er echter op dat zelfs dergelijke bedragen de bank niet kunnen redden.

Noodmaatregelen

Op 26 maart werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten bezig waren met noodmaatregelen om banken te ondersteunen bij “structurele uitdagingen” met hun balansen. Er werd gemeld dat de “bankruns” begonnen te stabiliseren en dat er “geen risico” was op een ernstige bankrun.

Helaas blijkt dit nu niet te kloppen. In het eerste kwartaal verloor First Republic 100 miljard dollar aan deposito’s. Er is weliswaar een strategisch plan om de problemen aan te pakken, maar op dit moment geeft de markt First Republic weinig kans om te overleven.

Het lijkt erop dat we ons nu in de tweede fase van de bankencrisis van 2023 bevinden. Is First Republic de enige bank die op dit moment in de problemen zit? En zal dit invloed hebben op het rentebesluit van de Federal Reserve dat gepland staat voor 3 mei? Dat zullen we de komende tijd ontdekken.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.