Bitcoin schiet plotseling omhoog naar 28.500 dollar

De waarde van Bitcoin is plotseling sterk gestegen tot 28.500 dollar, nadat het eerder rond de 27.000 dollar schommelde. Dit brengt de Bitcoin-koers op het hoogste niveau in vijf dagen, wat het optimisme direct heeft aangewakkerd. De onverwachte stijging van de koers heeft geleid tot gedwongen sluiting van shortposities voor enkele handelaren, waardoor ze uit hun positie werden gedwongen.

Bitcoin dwingt shorts tot sluiting

Op dit moment is al 20 miljoen dollar aan shortposities gesloten voor vandaag. Als deze trend zich voortzet, kan dit bedrag nog aanzienlijk toenemen. Skew, een analist gespecialiseerd in dit soort gegevens, merkt op dat er momenteel veel volatiliteit is.

“Het lijkt erop dat de vorige daling sterk werd ingezet met shortposities en deze posities zijn nu gesloten”, aldus zijn commentaar.

$BTC Spot CVD Buckets & Delta Orders

Marktmakers verkopen hier vrij zwaar aan een grote koper. Normaal gesproken zal de prijs comprimeren totdat een van beide partijen niet genoeg kapitaal heeft om de prijs te beïnvloeden, of opgeeft. Zondagskolder, GN CT ❤️ pic.twitter.com/4MFz6qSAYf — Skew Δ (@52kskew) 26 maart 2023

Wanneer een handelaar een shortpositie op Bitcoin opent, leent hij in feite Bitcoin om deze later tegen een hogere prijs terug te kopen.

Zodra de koers begint te stijgen, raken dergelijke handelaren in de problemen en moeten ze Bitcoin terugkopen voor een hogere prijs. Als dit een bepaald niveau bereikt, kunnen veel shortposities tegelijkertijd gesloten worden en kan er een “short squeeze” optreden. Deze koersexplosie lijkt dit scenario weer te herhalen.

Sterke weerstand

Bitcoin is erin geslaagd om de 28.500 dollar te bereiken, maar dit betekent niet dat de weg naar 30.000 dollar nu vrij is. Volgens Skew is er aanzienlijke koopkracht nodig om de huidige verkooporders tussen 28.000 en 30.000 dollar te overwinnen.

“Er zijn veel verkooporders tussen de 28.000 en 30.000 dollar. Er is aanzienlijke koopkracht nodig om hier doorheen te breken”, aldus Skew.

$BTC Binance Spot Heatmap
Er is aanzienlijke verkoopliquiditeit tussen $28.000 en $30.000. Er is aanzienlijke marktaankoop nodig om hier doorheen te breken. 👀 pic.twitter.com/cyyeIdeqDa — Skew Δ (@52kskew) 29 maart 2023

Overigens moeten we niet te veel belang hechten aan de verkooporders in het orderboek. Het is mogelijk om veel orders te plaatsen en ze vervolgens te verwijderen zodra de koers in de buurt komt. Bovendien is Bitcoin in het verleden vaak in staat geweest om door dergelijke verkoopniveaus heen te breken.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.