Bitcoin schommelt rond de 21.700, en er groeit bezorgdheid over toenemende inflatie

De koers van Bitcoin heeft een indrukwekkende start van 2023 gehad, met een bijna 40 procent stijging in januari. Echter, daarna zijn er wat obstakels opgedoken en het lijkt erop dat we hier voorlopig mee moeten omgaan. De inflatie blijkt taai te zijn dan eerder gedacht, wat resulteert in een strenger beleid van de Federal Reserve, wat niet gunstig is voor Bitcoin.

Krachtige verklaringen van Powell

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, stond deze week gepland voor twee toespraken en beide keren was hij duidelijk en resoluut. “Als de gegevens aangeven dat er grotere renteverhogingen nodig zijn, dan zijn we bereid om het tempo van verhogingen te versnellen,” zei Powell.

Niet lang na die verklaring schoot de kans op een renteverhoging van 0,50 procent omhoog. Waar die kans 30 dagen geleden nog rond de 10 procent lag, is deze nu gestegen tot ongeveer 80 procent voor een dergelijke renteverhoging.

Kans op een mildere renteverhoging van 0,25 procent is momenteel ongeveer 20 procent. Hieruit blijkt dat de kans groot is dat het tempo van renteverhogingen op 22 maart, de datum van de volgende vergadering, opnieuw zal toenemen.

Gisteren verklaarde Powell bijvoorbeeld: “De schade zal aanzienlijk zijn als we de inflatie niet onder controle krijgen. Die schade is veel groter dan de kosten om de inflatie te beteugelen.”

Ongunstig voor Bitcoin

Dergelijke verklaringen van de Federal Reserve-voorzitter zijn verre van positief voor Bitcoin. Dit duidt er sterk op dat er uitdagende tijden in het verschiet liggen voor Bitcoin. Als de rente daadwerkelijk met 0,50 procent stijgt op 22 maart, dan weten we dat de Federal Reserve vastberaden is.

Deze stijging zou de rentetarieven verhogen van de huidige 4,50-4,75 procent naar 5,00-5,25 procent. Voor veel investeerders wordt het dan aantrekkelijk om tijdelijk te investeren in Amerikaanse staatsobligaties.

Dit zou namelijk bijna een gegarandeerd rendement opleveren van rond de 5,25 procent. Als je dit afzet tegen de risico’s van Bitcoin, cryptocurrencies en aandelen, is de keuze voor velen snel gemaakt. Vooral in onzekere tijden lijkt het verplaatsen van kapitaal naar staatsobligaties een interessante optie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.